Ungurii au încălcat legea. Ungaria rămâne fără bani. Termen limită pe 17 septembrie

Ungaria nu dorește să plătească o amendă impusă de către Comisia Europeană. Drept urmare, instituția a trimis o nouă cerere de plată către Budapesta. Țara trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de euro.

Ungaria nu vrea să plătească amenda impusă de Comisia Europeană

Comisia Europeană a trimis luni o nouă cerere de plată pentru amenda de 200 de milioane de euro impusă Ungariei, stabilind un termen limită de 17 septembrie, conform Euronews.

„Nu există marjă de manevră. Trebuie să respectăm procedurile aplicabile,” a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Inițial, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit ca termenul pentru achitarea amenzii să fie 16 iulie, oferind Ungariei 45 de zile pentru a efectua plata. Cu toate acestea, Ungaria nu a respectat acest termen și refuză să plătească suma datorată.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

CE va începe procedura de compensare

În contextul în care Ungaria nu a achitat amenda, Comisia Europeană intervine pentru a asigura respectarea hotărârilor CJUE.

Dacă Budapesta nu va plăti suma până la noul termen stabilit, Comisia Europeană va începe o „procedură de compensare” echivalentă cu suma solicitată.

Astfel, cei 200 de milioane de euro ar putea fi deduși din bugetul european alocat Ungariei, care este deja parțial suspendat din cauza acuzațiilor privind nerespectarea statului de drept în țară, potrivit Rador Radio România.

SURSA FOTO: Dreamstime

Procedurile de azi, aproape imposibile

Sentința din iunie a CJUE se referă la o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului UE” de către Ungaria, ca urmare a restricțiilor impuse de mult timp privind dreptul de azil.

Începând din decembrie 2020, prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a fost acuzat de Bruxelles că a făcut aproape imposibil accesul la procedurile de azil, prin impunerea unor limitări severe pentru persoanele care solicită protecție internațională.

De asemenea, Ungaria este acuzată de reținerea ilegală a solicitanților de azil în „zone de tranzit,” care au fost închise după controverse.

Aceste încălcări, catalogate de CJUE drept „fără precedent și excepțional de grave,” au fost ignorate de Budapesta, ceea ce a condus la acțiunea judiciară din iunie.

În ciuda acestei situații, Viktor Orban continuă să denunțe amenda de 200 de milioane de euro ca fiind „scandaloasă și inacceptabilă.”

Orban a afirmat că „migranții ilegali par să fie mai importanți pentru birocrații de la Bruxelles decât propriii lor cetățeni europeni.”

Astfel, Budapesta se confruntă acum cu un termen limită iminent pentru achitarea amenzii, în ciuda îndoielilor persistente privind intențiile sale.

Luna trecută, șeful Oficiului Prim-ministrului Ungariei, Gergely Gulyás, a declarat că

„Dacă Bruxelles-ul dorește să primească și mai mulți migranți, Ungaria le-ar oferi un bilet doar dus.”