Xi Jinping, despre relațiile maghiaro-chineze: Am sfidat ordinea geopolitică împreună
Președintele chinez Xi Jinping a salutat miercuri puterea și legăturile care unesc China și Ungaria, ultima destinație a turneului său european, după Franța și Serbia. Acest salut vine în contextul unei cooperări înfloritoare și a unei convergențe a punctelor de vedere cu Budapesta în ceea ce privește ofensiva rusă în Ucraina, conform relatărilor AFP.
După participarea la o paradă militară alături de președintele ungar Tamas Sulyok, Xi Jinping s-a întâlnit la o mănăstire carmelitană, reședința premierului, cu Viktor Orban.
În anticiparea acestei vizite catalogată drept „istorică” de către Budapesta, capitala a fost decorată cu steaguri chineze și a fost instituit un nivel ridicat de securitate, în timp ce câteva steaguri afișate de manifestanți tibetani au fost ascunse cu grijă de ochii liderului chinez.
”Relaţiile chinezo-ungare sunt la apogeu” în cei 75 ani de istorie, s-a felicitat Xi Jinping, potrivit unei dări de seamă a autorităţilor chineze.
Într-un editorial publicat în ziarul favorabil puterii Magyar Nemzet, înaintea sosirii sale, Xi Jinping a comparat legăturile dintre China și Ungaria cu o „croazieră de aur”.
”Noi am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, croindu-ne calea ca ”state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping.
El salută astfel strategia de împotrivire a premierului Viktor Orban în cadrul Uniunii Europene (UE). În confruntarea sa cu Bruxelles-ul, liderul naționalist ungar s-a orientat clar către Est în ultimii ani.
Chinese President Xi Jinping attended a welcome ceremony jointly held by Hungarian President Tamas Sulyok and Prime Minister Viktor Orban in Budapest Thursday. #GLOBALink pic.twitter.com/YBTkY7eIve
— China Xinhua News (@XHNews) May 9, 2024
Lui Xi Jinping îi place să sublinieze importanța acestui aliat european, iar vizita sa „simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuțiile cu UE și de a submina unitatea blocului”, remarcă un analist de la Institutul Mercator din Berlin, Laus Soong.
În timp ce Bruxelles-ul s-a distanțat de Beijing, Orban a consolidat legăturile cu China, evitând o confruntare ideologică între „blocuri”.
Acest sejur de aproape trei zile reprezintă o oportunitate pentru „ridicarea parteneriatului nostru strategic la noi culmi”, afirmă șeful statului chinez, care evidențiază schimburile culturale și cooperarea economică. Superputerea asiatică a devenit, de altfel, primul investitor în Ungaria anul trecut. Pentru Viktor Orban, este un succes diplomatic.
Opoziția maghiară consideră corupția legată de anturajul lui Orban
Faptul că Xi Jinping a ales să viziteze Parisul și Budapesta în cadrul UE „demonstrează importanța pe care o are Ungaria pe scena internațională”, a salutat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.
Budapesta a anunțat semnarea a cel puțin 16 acorduri, care acoperă sectoare precum infrastructura feroviară, rutieră, energia nucleară și industria auto.
În Ungaria, fabrici de baterii și mașini electrice apar cu o viteză impresionantă, datorită investițiilor de zeci de miliarde de euro.
Această creștere rapidă îngrijorează opoziția, care denunță opacitatea contractelor, impactul asupra mediului al acestor instalații și corupția, pe care o consideră legate de „cercurile lui Orban”.
În timpul întâlnirii sale cu fast la Palatul Elysee din Paris, Xi Jinping a avut discuții „sincere” cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre diferendele comerciale dintre China și UE, precum și despre relațiile Beijingului cu Moscova, care sunt privite cu suspiciune de către Occident în contextul Războiului din Ucraina. Cu toate acestea, în etapa ungară a turneului, presa este ținută la distanță, iar subiectele care ar putea deranja nu sunt abordate.
Beijingul și Budapesta susțin ambele o soluție pașnică în Ucraina, dar rămân apropiate de Kremlin.
Lui Xi Jinping îi place să sublinieze importanța acestui aliat european, iar vizita sa „simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuțiile cu UE și de a submina unitatea blocului”, remarcă un analist de la Institutul Mercator din Berlin, Laus Soong.