Ungurii au luat fața tuturor. Au lăsat în urmă mari puteri mondiale. Sunt pe locul 1 în top

Ungaria

SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Banca Mondială a lansat zilele trecute noua sa evaluare asupra climatului de afaceri și investiții din 50 de economii. Ungaria, Estonia și Singapore au ocupat primele locuri în trei categorii menite să evite problemele care au determinat BM să renunțe la clasamentul „Doing Business”, în 2021.

”Doing Business”, anulat de Banca Mondială în septembrie 2021, după câteva incidente

Banca Mondială şi-a anulat clasamentul ”Doing Business” în septembrie 2021, invocând audituri interne şi o anchetă independentă, care a constatat că liderii BM au făcut presiuni asupra personalului pentru a modifica datele în favoarea Chinei.

Noul raport, denumit „Business Ready”, acoperă acum trei măsuri principale ale climatului de afaceri al unei țări – calitatea reglementărilor, eficiența serviciilor publice (electricitatea) și administrarea fiscală și eficiența operațională, relatează TelegraphIndia.

Banca Mondială încearcă în raport să realizeze clasamentele țărilor, analizând 1.200 de articole în 10 categorii care corespund ciclului de viață al unei firme, de la înființare până la dreptul la muncă și până la procedurile de insolvență.

„De fapt, nici măcar nu folosim cuvântul rang în raport”, a declarat pentru Reuters Norman Loayza, directorul Global Indicators Group al Băncii Mondiale.

Ungaria, cel mai bun punctaj la reglementare, Estonia la serviciile publice

În general, cele 50 de economii chestionate au înregistrat o medie de 65,5% în chestiuni de reglementare și doar 49,7% în segmentul serviciilor publice, indicând că sunt doar pe jumătate mai pregătite pentru investiții în afaceri, potrivit raportului.

Ungaria a avut cel mai mare punctaj la reglementare (78,23%), urmată de Portugalia, Georgia și Republica Slovacă.

Estonia a avut cel mai mare punctaj la serviciile publice, cu 73,31%, urmată de Singapore, Croația și Portugalia.

Singapore, care era mereu pe primul loc în clasamentul ”Doing Business”, a obținut cel mai mare punctaj în eficiența operațională – 87,33%, urmată de Georgia, Rwanda și Estonia.

Imagine din Singapore / SURSA FOTO: Dreamstime

Extindere treptată la 110 economii, inclusiv SUA și China

Sondajul de anul viitor va fi extins la 110 economii, inclusiv Statele Unite și China, iar o gamă completă de 180 de economii va fi inclusă în sondajul din 2026, a declarat Loayza.

BM a căutat un eșantion de economii cu venituri mici, medii și mari din toate regiunile geografice pentru primul raport în care ar putea fi colectate date adecvate după sondarea a mii de experți din sectorul privat, precum și direct, de la companii care desfășoară afaceri în aceste jurisdicții.

Deși economii bogate, cum ar fi Singapore și Hong Kong, au obținut rezultate bune, Loayza a remarcat că unele țări cu venituri mici, cum ar fi Rwanda, au obținut rezultate bune la mai multe categorii.

”Acest lucru ne dă o rază de speranță că economiile cu venituri mici, economiile sărace, pot realiza medii bune de afaceri și așteptări de creștere!, a subliniat acesta.

Pentru a se proteja împotriva influenței nejustificate asupra scorurilor, banca a instituit noi protocoale de protecție a datelor, inclusiv separarea colectării și analizei, publicând toate datele colectate, precum și software-ul care ar permite observatorilor să reproducă rezultatele prezentate în raport, a mai spus Loayza.

Banca a instituit și noi măsuri de protecție a avertizorilor pentru toți angajații care raportează potențiale conflicte de interese.