Ungaria lui Victor Orban este văzută drept noul tigru al Europei de către Comisia Europeană. Anul viitor creșterea economiei ungare ar putea fi mai dinamică.
Ungaria este văzută noul tigru al Europei
Comisia Europeană vede Ungaria noul tigru al Europei. Dacă nu anul acesta, atunci anul viitor creșterea economiei ungare ar putea fi mai dinamică.
Cu toate acestea, este important să adăugăm că Executivul de la Bruxelles monitorizează cu strictețe evoluția proceselor economice. Iar în cea mai recentă prognoză, a anticipat o creștere mai mică pentru Ungaria în comparație cu alte instituții. De exemplu, Fitch, Standard and Poor’s și chiar FMI au estimat o creștere de aproximativ 3 la sută, o cifră ușor mai mică decât proiecțiile Guvernului de 3,6-4 la sută.
Doar Malta se așteaptă să aibă creșterea PIB de peste 3%
2024 va marca, fără îndoială, încercarea de a restabili creșterea. Un obiectiv care nu va fi deloc ușor de atins. Gergely Suppan, economistul șef al Ministerului Economiei Naționale, a recunoscut pentru ziarul „Világgazdaság” că va fi necesară o creștere trimestrială deosebit de puternică. Asta, pentru a atinge un avans de 4%.
Deși nu a oferit detalii concrete, este evident că a avut în vedere o creștere de un procent. ceea ce este mai puțin realist în contextul actual. De asemenea, este semnificativ faptul că, în acest an, doar Malta se așteaptă să înregistreze o creștere a PIB-ului de peste 3 la sută. Conform așteptărilor Executivului de la Bruxelles. În timp ce pentru majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est se estimează o creștere cuprinsă între 2 și 3 la sută.
Investițiile și producția sunt cheia
Chiar dacă obiectivul dorit nu va fi realizat, există perspective mai optimiste pentru atingerea lui în 2025. Comunitatea de experți din Ungaria se așteaptă, de asemenea, până în 2025, la o expansiune mai dinamică a PIB-ului. Aceasta se datorează în parte ratelor mai scăzute ale dobânzilor și, pe de altă parte, implicării în producție a marilor investiții în curs de desfășurare, cum ar fi cele ale BMW sau CATL, programate pentru anul viitor. Toate acestea ar putea conduce la o creștere semnificativ mai mare.
Este interesant să observăm că ministrul economiei din Germania, țara care a înregistrat o recesiune anul trecut, a explicat recent deficiențele economiei germane prin lipsa investițiilor. Robert Habeck a recunoscut că redresarea economică nu va fi rapidă. Și că creșterea pentru acest an va fi de doar 0,2 la sută. Politicianul a subliniat că această situație este dramatic de nefavorabilă. Și că nu poate continua în acest fel. El a insistat asupra necesității de a atrage mai multe investiții. Acestea sunt esențiale pentru a stimula creșterea economică în Germania.