Va face Ungaria din România un stat dependent de Moscova printr-un acord gigantic privind gazele naturale?

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a clarificat poziția guvernului său într-un interviu pentru Financial Times. MVM din Ungaria a anunțat că va achiziționa 68% din acțiunile E.ON Energie România, dar se pare că guvernul român va interveni pentru a împiedica tranzacția din cauza legăturilor MVM cu Rusia, informează presa ungară.

Printre altele, MVM, companie de stat din Ungaria, este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din țară și gestionează extinderea centralei nucleare Paks II, construită cu tehnologie și fonduri rusești. Va fi anulată această afacere uriașă a MVM?

Viktor Orban Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Acordul MVM pentru gaze și energie electrică

După anunțul posibilei achiziții de către MVM, guvernul român a fost supus atacurilor politice. Ministrul Energiei, Burduja, a respins acuzațiile, afirmând că tranzacția nu este finalizată. De asemenea, guvernul român a emis o nouă ordonanță care le permite să respingă acordul după o investigație amănunțită.

Burduja a promis că va realiza o astfel de revizuire și că, dacă vor găsi ceva suspect, vor bloca tranzacția. Pentru a liniști cetățenii, a adăugat că infrastructura critică nu este implicată în această tranzacție.

MVM pare să dorească încheierea afacerii cât mai curând posibil. Conform informațiilor de pe piață, suma oferită de MVM, estimată la 205 milioane de euro pentru 68% din acțiunile E.ON România, depășește considerabil valoarea de piață a acestora. Drept urmare, companii locale precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au intrat în competiție. Transtelex a menționat că achiziția MVM are două scopuri:

  1. Obținerea unui acces direct la consumatorii români. Pe piața de gaze, aceasta ar însemna furnizarea către 40% din clienții români, iar pe piața de energie electrică, către 15%.
  2. Asigurarea unei piețe pentru gazul rusesc.

Astfel, se poate spune că afacerea are o importanță geopolitică pentru Ungaria.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Propunerea lui Viktor Orbán de a înființa un comitet comun

Cei doi prim-miniștri, Viktor Orbán și Marcel Ciolacu, au discutat despre posibila tranzacție MVM în România, întâlnindu-se în decembrie la București. De asemenea, s-au mai întâlnit în iulie la București și în noiembrie la Budapesta.

Nu există informații despre ce au discutat exact, dar ministrul Burduja pare hotărât să monitorizeze atent tranzacția și să o facă transparentă. Viktor Orbán a declarat același lucru după întâlnirea cu Ciolacu și a propus înființarea unui comitet comun pentru a supraveghea tranzacția, a liniști temerile, a răspunde la întrebări și a satisface nevoile suplimentare.

Burduja a declarat pentru Financial Times că până și serviciile secrete românești vor fi implicate în procesul de evaluare a riscurilor legate de MVM.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Politicieni români proeminenți sunt îngrijorați din cauza posibilei tranzacții, deoarece cred că MVM ar furniza gaz rusesc clienților români, ceea ce ar face țara dependentă de Moscova. Burduja a menționat că o investigație similară a împiedicat achiziția companiei spaniole Talgo de către Dunakeszi Járműjavító din cauza legăturilor rusești ale companiei ungare.

Conform 444.hu, MVM, deținută de statul ungar, este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Ungaria și gestionează, de asemenea, extinderea centralei nucleare Paks II. MVM a declarat presei că cooperează cu autoritățile române, dar nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect.