Comasarea alegerilor ar putea cauza haos la nivelul administrațiilor locale
Kelemen Hunor, președintele UDMR, afirmă că Uniunea este pregătită pentru unificarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. A avertizat însă că acest lucru ar putea genera haos administrativ și blocaje la nivelul administrației locale.
„Nu văd o problemă. Ca om politic trebuie să fiu pregătit permanent să merg în fața electoratului și să îi cer votul. Din acest punct de vedere nu ne încurcă”, a declarat el miercuri, pe 28 februarie, pentru Euronews România.
Potrivit lui Kelemen Hunor, comasarea alegerilor ar putea totuși genera o problemă administrativă. Iar acest lucru a determinat o reticență din partea sa încă de la început.
„Dacă vor fi aleși primarii, consilierii locali în iunie, trebuie să aștepte până în octombrie când expiră mandatul celorlalți aleși.
Se va întâmpla un haos administrativ în foarte multe localități, mai ales acolo unde primarii vor fi schimbați. Unul care a pierdut alegerile, dar este în funcție până în septembrie – octombrie, și unul care a fost ales și nu poate intra în primărie.
Vor fi consilieri locali și județeni care vor aștepta să muncească și care vor spune că au fost votați de români și nu pot lucra pentru români. Va fi trei luni și jumătate permanent un război electoral”, a explicat acesta.
Potrivit liderului UDMR, în administrație, atunci când oamenii așteaptă să vină un nou primar, nu întreprind nicio acțiune, ci „așteaptă să vină șeful să spună ce să facă”.
„Sunt probleme administrative care trebuie reglementate prin acte secundare, prin HG, ordin de ministru. (…) Va fi un blocaj în administrație mai ales acolo unde se face schimbarea. Acolo unde nu se schimbă primarul și majoritatea, nu va fi nicio problemă, pentru că cel ales în funcție continuă mandatul.
Dar într-un oraș mare, cum e Bucureștiul, dacă se face o schimbare de majoritate, de primar? Sau la sectoare, unde există șansa să se schimbe primarul, va fi un blocaj. Într-o comună mică nici nu se observă”, a afirmat Kelemen Hunor.
Politicianul a spus, de asemenea, că este responsabilitatea Guvernului să găsească soluții juridice pentru rezolvarea problemelor astfel încât să se evite situațiile neplăcute pentru cetățeni.
Comasarea alegerilor nu este o surpriză
Potrivit lui Kelemen Hunor, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu vine ca o surpriză. Acesta este convins că această înțelegere va fi urmată de stabilirea unui candidat comun PSD – PNL la alegerile prezidențiale.
Liderul UDMR a spus că astfel s-a conturat „un pol de stânga”, care vine în completarea celui de dreapta format din USR, Forța Dreptei și PMP.
„Era de aşteptat un astfel de anunţ, fiindcă ei au negociat enorm de mult timp şi au intrat într-o logică absolut unidirecţională, nu aveau cum să iasă din aceasta, de a ajunge la alegeri comasate şi liste comune. Deci, din acest punct de vedere, nu există nicio o surpriză.
Pe de altă parte, în momentul în care s-a format polul de dreapta, era iarăşi logic ca pe partea cealaltă să se formeze un pol de stânga. Asta este viaţa! PNL a ajuns într-o alianţă politică, alianţă de alegeri de stânga, fiindcă pe partea cealaltă USR, împreună cu celelalte partide, au format polul de dreapta”, a declarat el tot la Euronews România.
Prima înțelegere va fi urmată de a doua
Kelemen Hunor este convins că prima înțelegere va fi urmată și de a doua, referitoare la alegerile prezidențiale, cu condiția ca PSD să fie de acord.
„Sigur, dacă ei s-au înţeles pe liste comune la europarlamentare, care este cel mai greu de acceptat pentru ambele partide, trebuie să vedem şi să fim foarte convinşi că, dacă s-au înţeles, sigur că există o înţelegere şi pentru parlamentare şi pentru un candidat unic la prezidenţiale. Nu ar avea nicio logică doar pentru europarlamentare. Cine va fi candidatul, probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti spunând că trebuie să existe stabilitate, că e război în vecinătate, deci retorica bine cunoscută, întrebarea rămâne dacă PSD-ul va accepta după 20 de ani să nu aibă candidat la prezidenţiale.
Noi suntem pregătiţi pentru orice alegeri comasate, necomasate, în orice moment, şi sunt convins că electoratul nostru va înţelege mesajele noastre, fiindcă în anii care au trecut am avut rezultate şi am avut activitate politică bună. Trebuie să fim conştienţi că ăsta este doar primul pas, această alianţă de stânga, polul de stânga, şi va merge pana la sfârşitul anului, până în decembrie”, a adăugat el.
UDMR nu este afectată de comasarea celor două tipuri de alegeri
Politicianul susține că UDMR nu este afectată de comasarea alegerilor. Potrivit lui, interesul formațiunii este același cu cel al maghiarilor din România.
„Noi nu suntem în competiţie aproape nicăieri, nici cu PNL, nici cu PSD. Sunt câteva judeţe, sunt câteva localităţi, dar acolo sunt convins, unde avem primari, avem preşedinţi la Consiliile judeţene, avem prima şansă să câştigăm acele localităţi şi să ne ducem mai departe proiectele. Deci, nu ne afectează, nu ne încurcă, nu ne ajută, noi suntem pregătiţi pentru orice moment”, a explicat Kelemen Hunor.
Alegerile europarlamentare, comasate cu cele locale
Pe 21 februarie, președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale și se vor desfășura în luna iunie. De asemenea, PSD și PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare și separat la cele locale.
„Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat atunci Ciucă.