Ungaria se opune candidaturii lui Mark Rutte la șefia NATO

Premierul olandez Mark Rutte a exprimat marți un optimism rezervat cu privire la depășirea opoziției Ungariei în ceea ce privește candidatura sa pentru șefia NATO, după o discuție cu premierul Viktor Orban. Cu toate acestea, Rutte a întâmpinat dificultăți în a-l convinge pe Orban și încă se confruntă cu competiția singurului candidat, președintele Klaus Iohannis, conform AFP.

„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Rutte după ce întâlnirea cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.

Cu sprijinul puterilor cheie obținut, Mark Rutte este văzut clar ca favorit pentru preluarea șefiei alianței în momentul în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va încheia în octombrie anul acesta.

Mark Rutte
Mark Rutte (SURSA FOTO: Facebook, Mark Rutte)

Luna aceasta, Viktor Orban a sugerat că ar putea renunța la opozițiile sale dacă Rutte își va cere scuze pentru criticile anterioare la adresa guvernului de dreapta de la Budapesta și dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de a crește ajutorul pentru Ucraina.

Potrivit lui Rutte, Orban „nu a cerut să-i fie prezentate scuze, iar eu am spus în legătură cu ceea ce am declarat în urmă cu câţiva ani că, în mod evident, am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ceea ce priveşte reacţiile societăţii”.

 „Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă şi am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze”, a spus premierul olandez, adăugând că îi va scrie o scrisoare omologului său maghiar, în care va rezuma discuţia lor.

Condiția Budapestei pentru a-l sprijini pe premierul olandez

În schimb, Viktor Orban a afirmat că Rutte ar putea câștiga sprijinul său dacă va fi de acord să respecte un acord convenit de Stoltenberg la Budapesta săptămâna trecută, care acordă Ungariei o derogare de la planurile NATO de asistență pentru Ucraina.

„Dacă este dispus să-l susţină, putem să mergem pe această cale”, a spus șeful Guvernului de la Budapesta.

Viktor Orban
Viktor Orban / SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Orban a adăugat că „este vorba despre viitor, nu despre trecut”.

Principalele puteri NATO, conduse de Statele Unite, fac presiuni pentru a ajunge la un acord privind noul șef al alianței până la summitul din luna viitoare de la Washington.

Mark Rutte, actualmente prim-ministru interimar al Olandei, urmează să își părăsească poziția în săptămânile următoare, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru a numi un nou șef al NATO este necesar consensul celor 32 de membri ai alianței, iar Ungaria se numără printre puținele țări care au ridicat clar obiecții în legătură cu candidatura lui Mark Rutte.