Ungaria, încălcare fără precedent și excepțional de gravă a drepturilor UE

Ungaria a fost amendată joi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu 200 de milioane de euro și sancțiuni pentru că nu a respectat o hotărâre a aceleiași instanțe privind politica sa de azil.

Această nerespectare, care constă în sustragerea deliberată de la aplicarea unei politici comune a Uniunii în ansamblul său, constituie o încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului Uniunii, a precizat Curtea, potrivit La Libre.

CJUE constatase în decembrie 2020 că Ungaria nu a respectat normele europene în ceea ce privește cererile de azil și returnarea persoanelor aflate în situație neregulamentară. Această hotărâre a urmat altora asemănătoare.

Ea viza, printre altele, „zonele de tranzit” create de Ungaria pentru a primi cererile de protecție internațională și în care solicitanții erau obligați să rămână pe tot parcursul procedurii, într-un fel de „detenție” ilegală a acestor persoane, a decis Curtea.

Aceste zone de tranzit au fost abandonate, dar restul hotărârii nu a fost respectat, a observat Curtea.

viktor orban
SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a dat Budapesta în judecată la CJUE

Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a hotărârii din 2020 în ceea ce privește accesul la procedura de protecție internațională, dreptul solicitanților de protecție internațională de a rămâne în Ungaria în așteptarea unei decizii finale privind recursul lor împotriva respingerii cererii lor și îndepărtarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală, notează CJUE.

Guvernul anti-migrație al premierului ungar Viktor Orban a adoptat o poziție dură față de persoanele care intră în țară, după ce în 2015 au intrat în Europa peste un milion de persoane, multe dintre ele fugind din calea războiului civil sirian.

După izbucnirea pandemiei COVID-19 în 2020, guvernul lui Orban a introdus o lege care obligă persoanele care solicită protecție internațională să se deplaseze la ambasadele sale din Belgrad sau Kiev pentru a solicita un permis de călătorie pentru a intra în Ungaria. Numai după aceasta ar putea să-și depună cererile.

Comisia Europeană a dat Ungaria în judecată la CJUE din cauza acestei legi. Bruxelles-ul a insistat că Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile conform regulilor Blocului celor 27 de națiuni care obligă membrii să aibă proceduri comune de acordare a azilului.