Războiul din Ucraina ar fi evitat! Anunțul momentului venit chiar acum. Viktor Orban trimite o undă de șoc la nivel mondial
Premierul ungar s-a aflat în tabăra de vară de la Băile Tușnad, acolo unde a declarat că războiul nu ar fi pornit niciodată dacă Donald Trump ar fi fost în continuare președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) și dacă Angela Merkel ar fi fost cancelarul Germaniei.
”Rușii ne-au spus cererile lor: fără aderarea la NATO a Ucrainei și fără arme cu rază lungă de acțiune care să ajungă pe teritoriul său. Occidentul nici nu a vrut să negocieze despre asta. Acest refuz a declanșat războiul.
Dacă Trump ar fi fost președinte și Merkel ar mai fi fost în funcție, războiul din Ucraina nu ar fi izbucnit niciodată”, a declarat Viktor Orban.
Ungaria caută noi aliați
Șeful Guvernului de la Budapesta a mai spus că este în căutare de noi aliați, în contextul în care post-occidentalii doresc să tulbure bunul mers al Grupului de la Visegrád, format din Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Pe de altă parte, el a mai declarat că războiul a dus la o perturbare a cooperării dintre Ungaria și Polonia.
”Noile guverne din Cehia și Slovacia s-au îndreptat către „post-vest”, dar nu au înțeles că își pun caii într-un grajd care arde”, mai spune Viktor Orban.
Donald Trump și Viktor Orban aveau o relație specială
În perioada în care Donald Trump ocupa funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), acesta a declarat de mai multe ori că Viktor Orban este un lider puternic și că a făcut o treabă minunată în ceea ce privește imigrația ilegală și crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, acesta mai spunea că șeful Guvernului de la Budapesta ar trebui să i se permită să facă acest lucru în continuare.
Nici premierul ungar nu s-a lăsat mai prejos și a declarat, în urmă cu patru ani, la Adunarea Generală a ONU, că fostul președinte american este un model pentru mișcarea suveranistă.
Cu doi ani înainte de acest moment, în 2016, prim-ministrul Viktor Orban a fost primul lider din Uniunea Europeană care a susținut candidatura lui Donald Trump la președinție.
În anul 2019, fostul președinte american l-a găzduit pe Viktor Orban la Casa Albă. Și la alegerile prezidențiale din 2020, Viktor Orban l-a susținut pe Donal Trump împotriva lui Joe Biden.
Ucraina are nevoie de o nouă strategie
Pe de altă parte, premierul ungar a revenit la subiectul războiului din Ucraina, declarând că această țară are nevoie de o nouă strategie.
„În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova.
Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin. Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate.
În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Viktor Orban.
Potrivit premierului din Ungaria ”este o chestiune de onoare şi o chestiune morală să ne spunem părerea şi punctul de vedere şi să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roţi au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câştigarea războiului, ci negocierile de pace şi formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (…) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii”.
Rușii trebuie să fie luați în serios
Viktor Orban a mai spus că declarațiile venite din partea Federației Ruse ar trebui luate în serios tenţionând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.
„Dacă îl ascult pe domnul Lavrov este de parcă aş auzi un discurs de acum 30-40 ani, dar asta nu înseamnă că nu are sens ce spune, are sens. Şi merită să îl luăm în serios. Acum două zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus că vor înainta în Ucraina până când frontul va ajunge la o suficientă distanţă ca ucrainenii cu armamentul lor să nu poată atacat teritoriul Rusiei. Adică, cu cât dăm din partea NATO arme mai moderne, ruşii se vor duce cu atât mai departe în adâncul Ucrainei. Fiindcă ei sunt popor militar care se gândesc doar la siguranţă şi îi interesează doar faptul ca de pe teritoriul Ucrainei să nu poată fi atacaţi. Şi în momentul actual ceea ce facem ajută, facilitează prelungirea războiului, vrem, nu vrem. Asta înseamnă, şi merită să ne împrietenim cu această idee, că nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (…) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse. Până când nu vor fi negocieri americano-ruse, nu va fi nici pace”, a susţinut Viktor Orban.