Ungurii au uimit toată Europa! Viktor Orban a acceptat. Decizia luată la Budapesta

Sursa: Dreamstime

Premierul maghiar a căzut la pace cu liderii UE pentru un acord de 5,8 miliarde de euro. Ungaria a reuşit, pe ultima sută de metri, să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru a-i se debloca miliarde de euro din fondurile UE pentru anul viitor.

Planul Bruxelles-ului de a pedepsi financiar Ungaria din cauza unei erodări a valorilor democratice va deveni realitate. Dar, în stilul clasic al Uniunii Europene, acest compromis permite ambelor părți să clameze victoria, scrie Unherd.

Acordul la care UE a ajuns cu Budapesta stabilește ajutorul financiar pentru Ucraina în 2023 și obține aprobarea Budapestei pentru un impozit minim global pe profit, toate în schimbul flexibilității UE în ceea ce privește fondurile europene care urmează să fie plătite Ungariei.

Cu ce a fost de acord Budapesta

Practic, Budapesta a fost de acord să renunțe la veto-ul său privind impozitul minim global pe profit de 15%, convenit de OCDE, care va fi aplicat marilor corporații internaționale acolo unde acestea fac bani, și nu acolo unde își stabilesc birourile în scopuri fiscale. Impozitul minim al OCDE va intra în legislația UE, dacă Polonia își retrage și ea obiecția pe care o are față de această politică.

Roata la căruța UE, care scârțâia, a fost, astfel, bine unsă, astfel încât această telenovelă a șantajului reciproc să se încheie cu un compromis.

Eșecul pedepsirii lui Orbán ar fi făcut zdrențe reputația CE

Victoria totală pentru ambele părți ar fi fost dezastruoasă: un pachet de finanțare fragmentat ar fi înstrăinat și mai mult Ungaria și ar fi paralizat definitiv UE, în timp ce eșecul pedepsirii premierului Viktor Orbán ar fi făcut zdrențe reputația Comisiei Europene. Opozanții lui Orbán cred că Ungaria nu ar trebui să primească nicio finanțare UE, dar Budapesta și-a înfrânt tentația de a torpila agenda politică a UE. Orbán poate prezenta acum planul prin care UE va aproba planul Ungariei privind modul de cheltuire a 5,8 miliarde de euro din fondurile UE pentru redresare, ca pe o victorie câștigată cu greu. Premierul ungar avea mare nevoie de o victorie, în condițiile în care economia maghiară se clatină, fiind aproape de colaps.

Orbán a anunțat deja o creștere de 15% a pensiilor

Inflația a ajuns la 22,5%, iar guvernatorul băncii naționale, un apropiat al premierului, a pus la îndoială politica economică a guvernului. Cabinetul Orban dă vina pe sancțiunile UE împotriva Rusiei ca fiind responsabile pentru dificultățile actuale, dar incertitudinea cu privire la finanțarea UE a fost un alt factor negativ major. În stilul caracteristic, Orbán a anunțat deja o creștere de 15% a pensiilor, imediat după anunțul privind acordul de la Bruxelles.

Ostilitatea față de Ungaria provine din măsurile anti-LGBT

Deși UE susține că măsurile sale privind statul de drept sunt motivate exclusiv de dorința de a proteja democrația, există o motivație politică clară a procedurilor. Ostilitatea ideologică față de Ungaria provine din măsurile anti-LGBT ale Cabinetului Orbán și din ambivalența sa față de Ucraina, iar aceste probleme nu vor dispărea prea curând. Acordul de zilele trecute va duce la o detensionare în relațiile cu UE, dar, așa cum a dovedit în trecut, Orbán și-a arătat deja disponibilitatea de a provoca noi unde de șoc în Uniunea Europeană.