Guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban i-a acorda Preasfințitului Părinte Siluan, episcopul Ortodox Român al Ungariei, Distincția pentru Naționalități. Aceste distincții sunt acordate anual de statul ungar persoanelor sau organizațiilor reprezentative pentru fiecare dintre cele 13 naționalități care trăiesc alături de maghiari.
Cea mai înaltă distincție pentru un membru al unei alte naționalități din Ungaria
Anul acesta, au fost acordate premii pentru unsprezece persoane şi două organizaţii. Printre personalităţile premiate este și Episcopul Siluan de la Episcopia Ortodoxă Române din Ungaria. Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un membru al unei alte naționalități din Ungaria, scrie Hirado.
Premiile și Diplomele de Merit au fost înmânate tuturor persoanelor de către Secretarul de Stat pentru Culte și Naționalități, Soltész Miklós, și subsecretarul de stat, Fürjes Zoltán. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Bulgar din Budapesta.
„Pentru ca minorităţile să îşi poată păstra identitatea, guvernul le-a consolidat acestora prezenţa în cadrul parlamentului, a oferit sprijin pentru păstrarea şi transmiterea limbii materne, respectiv pentru cultivarea culturii şi tradiţiilor, a susţinut prezenţa bisericilor acestora şi le-a consolidat instituţiile, grădiniţele şi şcolile.
Reprezentanţii minorităţilor întăresc nu numai naţiunea maghiară, ci şi relaţiile dintre ţări, a subliniat secretarul de stat. Deşi premiile sunt acordate câte unei singure persoane, ele înseamnă o recunoaştere şi pentru comunitatea din care provin acestea”, a declarat Soltész.
Preasfințitul Părinte Siluan, premiat de Ziua Minorităţilor Naţionale
Ziua minorităţilor naţionale este sărbătorită anual la 18 decembrie. La această dată, în anul 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.
În 2012, Parlamentul Ungariei a decis ca această zi să fie declarată Ziua Minorităţilor. De asemenea, România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România.