Trump va pune capăt războiului din Ucraina?
Viktor Orban a declarat vineri, la postul naţional de radio Kossuth, că, în timpul unei eventuale noi preşedinţii a lui Donald Trump, Statele Unite vor pune capăt războiului din Ucraina, deoarece liderul republican „urăşte războiul”, iar Europa nu poate susţine financiar acest conflict pe cont propriu.
Declarația sa a fost făcută înaintea unui summit informal al liderilor Uniunii Europene, organizat la Budapesta, și a fost transmisă de agențiile Reuters, EFE și MTI.
Premierul maghiar a subliniat că „victoria din SUA este… o victorie atât de mare încât este vizibilă nu numai de pe Lună, ci şi de pe Marte”.
Potrivit acestuia, este limpede că Donald Trump „caută mai degrabă pacea decât războiul, politicile antiimigraţie decât migraţia şi protecţia familiei, mai degrabă decât chestiunile (privind egalitatea) de gen”.
Viktor Orban a adăugat că „vor aduce o schimbare în lume, iar noi, europenii, va trebui să reacţionăm”.
„Americanii vor ieşi din acest război, mai întâi şi mai întâi, ei nu vor încuraja războiul. Europa nu poate finanţa de una singură acest război… unii încă doresc să continue să trimită cantităţi uriaşe de bani în acest război pierdut, dar numărul acelora care rămân tăcuţi… şi al acelora care spun cu prudenţă că ar trebui să ne adaptăm la noua situaţie este în creştere”, a mai spus el.
„Faptul că preşedintele (ales) al Statelor Unite vrea pace în loc de război, asta îşi va lăsa amprenta asupra lumii. Pe front este evident că aceasta este o înfrângere militară. Americanii vor ieşi din război”, a adăugat Orban.
Cu toate acestea, premierul maghiar a recunoscut că „ucrainenii au luptat eroic în ultimii doi ani şi ceva”.
Nu ar fi fost război dacă Trump câștiga alegerile în 2020, a spus Viktor Orban
Orban, un susținător al lui Donald Trump, a afirmat că, dacă fostul președinte american ar fi câștigat alegerile din 2020,”nu ar fi fost război” în Ucraina, deoarece Trump ar fi reușit să stabilească deja acordurile necesare între părți.
Șeful Executivului de la Budapesta, a spus că SUA nu vor încuraja conflictul, subliniind că „Trump nu începe războaie. Urăşte războiul, este un om de afaceri”.
Potrivit lui, victoria „uriaşă” a lui Trump la alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie înseamnă că „s-a terminat cu asta”, a spus Viktor Orban, făcând referire la „finanţarea războiului”.
„Oamenii au în faţă posibilităţi enorme, vor avea mai multe oportunităţi decât în ultimii doi ani, când războiul ne-a tras în jos. Am înţeles ce ne va aduce viitorul şi cred că am făcut planuri bune pe care le vom pune în aplicare în 2025”, a spus el.
Competivitatea UE
Cât despre competitivitatea Uniunii Europene, premierul maghiar a remarcat că analiza fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, asupra acestui subiect a fost „mai dură” chiar decât poziția adoptată de premierul ungar în privința acestei chestiuni.
„Deşi necesar, în prezent este imposibil să se dea un răspuns european comun la provocarea competitivităţii”, a spus el.
„Europa nu este pregătită, nici politic, nici mental, să ia deciziile de care ar fi nevoie în prezent”, a adăugat acesta.
Potrivit lui Viktor Orban, problema de bază este reprezentată de costurile ridicate ale energiei pentru companiile europene, care plătesc de patru ori mai mult decât cele americane pentru gaz și de trei ori mai mult pentru electricitate. El a subliniat că un astfel de dezavantaj competitiv nu poate fi compensat prin nicio altă măsură.
„Cea mai mare problemă a Europei este aceea că cei care ar trebui consultaţi sunt ignoraţi”, a afirmat premierul maghiar.
„Dacă nu mergi la Moscova, Kiev sau Beijing, dacă îl critici şi-l dispreţuieşti pe Donald Trump mai degrabă decât să-l tratezi ca pe viitorul preşedinte al SUA, cum poţi face planuri pentru viitor?”, a întrebat el.
Viktor Orban a menționat că, în urma vizitelor făcute acum câteva luni la Kiev și Moscova, precum și a discuțiilor purtate cu președinții Chinei și Turciei, alături de președintele american în funcție și Trump, pe atunci candidat la președinție, a redactat un raport pe care l-a trimis colegilor săi europeni.
„Acum, situaţia este exact cum am prevăzut-o… niciun lider nu ar trebui să spună că este surprins sau că se aştepta la altceva, ca rezultat al misiunii de pace ungare (…)”, a declarat el.
Șeful Executivului de la Budapesta a adăugat că acest lucru s-a întâmplat „nu pentru că putem prevedea viitorul sau pentru că suntem buni la ghicit numerele de la loterie, ci pentru că, dacă comunici, vei înţelege ce ar putea urma mai departe”.