Ungaria nu va promova aderarea la UE a Ucrainei și a R. Moldova

În timpul președinției rotative care va începe la 1 iulie, Ungaria va prioritiza negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru țările din Balcanii de Vest, conform declarațiilor reprezentantului permanent al Ungariei la UE, Odor Balint, citat de EFE.

Acesta a precizat că nu va impulsiona discuțiile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în această perioadă.

Negocierile dintre UE și Kiev, precum și Chișinău, vor începe săptămâna viitoare sub președinția belgiană, în ciuda reticenței inițiale manifestate de Budapesta în acest sens.

Ambasadorul Ungariei a declarat într-o conferință de presă că nu sunt planificate conferințe interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova în acest an.

Ungaria, Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Țările din Balcanii de Vest așteaptă să intre în UE de 20 de ani

În contrast, guvernul ungar dorește să progreseze cât mai mult posibil în procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest, având în vedere că acestea aspiră să adere la UE de peste două decenii.

Totodată, Ungaria intenționează să organizeze în regiune un summit cu participarea UE și a statelor din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, însă o dată exactă nu a fost încă stabilită, conform unor surse diplomatice.

În prezent, UE a început negocieri de aderare cu toate țările din Balcanii de Vest. Excepție fac:

  • Bosnia și Herțegovina
  • și Kosovo

Kosovo nu a obținut statutul de țară candidată, deși a solicitat acest lucru. Spania, Cipru, Grecia, Slovacia și România nu recunosc independența unilaterală declarată de Priștina în 2008 față de Serbia.

UE
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Președinția este asigurată prin rotație din șase în șase luni

Președinția Consiliului Uniunii Europene este exercitată pe rând de fiecare stat membru al UE, pentru o perioadă de șase luni.

În timpul mandatului său, statul respectiv conduce reuniunile Consiliului la toate nivelurile. Acesta are responsabilitatea de a menține continuitatea și fluiditatea activităților Uniunii Europene în cadrul acestui for.

În cadrul președinției Consiliului Uniunii Europene, statele membre colaborează strâns în grupuri de trei numite „triouri”. Acesta este un sistem introdus prin Tratatul de la Lisabona în 2009.

Grupul format din cele trei state membre stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună pentru o perioadă de 18 luni. Grupul stabilește subiectele și aspectele majore care vor fi discutate în cadrul Consiliului.