Viktor Orban își reafirmă inflexibilitatea față de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei
Viktor Orban se dovedește a fi de neclintit pe tema lansării negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat miercuri, el și-a reafirmat opoziția clară față de acest scenariu.
Potrivit premierului, punctul său de vedere nu va fi schimbat nici de o posibilă deblocare de fonduri europene. În ciuda faptului că ea a fost așteptată multă vreme în țara sa.
„Cu privire la subiectele de înaltă importanţă politică, nu ne-am schimbat niciodată opinia în funcţie de un sprijin financiar primit sau nu”, a declarat premierul Viktor Orban pentru publicația pro-guvernamentală „Mandiner”.
Comisia Europeană urmează să deblocheze aproximativ 10 miliarde de euro pentru Ungaria
Aceste declarații vin în contextul în care Comisia Europeană este așteptată să anunțe miercuri, 13 decembrie, dacă va debloca cele aproximativ 10 miliarde de euro suspendate Ungariei. Această măsură a fost luată din cauza cauza încălcărilor statului de drept de către guvernul ungar.
La Strasbourg, reprezentanții Parlamentului European au manifestat preocupare cu privire la posibilitatea ca Bruxelles-ul să „cedează în fața șantajului” exercitat de Ungaria.
Reamintim și că, în săptămâna anterioară, Viktor Orban a solicitat eliminarea unor teme de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie. Mai precis, el voia eliminarea celor două decizii cu privire la sprijinul financiar acordat Ucrainei și la demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
„UE este aproape să facă o eroare teribilă şi trebuie să împiedicăm acest lucru chiar dacă ceilalţi 26 de membri au o altă opinie”, a precizat Orban, săptămâna trecută.
La acel moment, el a pledat pentru un alt scenariu. Un „parteneriat strategic” între UE şi Ucraina, ar putea fi o variantă la aderare.
Punctul de vedere al premierului ungar este susținut și de cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Recent, el a evidențiat necesitatea de a evita acordarea unui tratament preferențial Ucrainei. Mai ales având în vedere că și Bosnia și Herțegovina traversează același proces de aderare la Uniunea Europeană.
Potrivit informațiilor furnizate de biroul de presă al Parlamentului din Austria, cancelarul Nehammer i-a informat pe deputații Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va susține negocierile privind aderarea Ucrainei, cel puțin în actualul context.