Acord între partidele maghiare în Transilvania
Maghiarii strâng rândurile în Transilvania. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a anunțat recent pe pagina sa de Facebook că va exista un acord electoral cu Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) pentru alegerile din România de anul viitor. Această alianță politică va include și Forța Civică Maghiară (FCM).
„Va exista un acord electoral între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) la alegerile din România de anul viitor”, este mențiunea făcută pe pagina de Facebook a UDMR.
Într-o întâlnire la biroul președintelui UDMR din Cluj-Napoca, liderii celor două partide, Kelemen Hunor (președintele UDMR) și Zoltán Zakariás (președintele AMT), împreună cu Attila Balázs și Attila Kátai, au discutat despre necesitatea unei uniuni și a unui acord care să răspundă provocărilor și intereselor comunității maghiare după anul 2025.
„Trebuie să câștigăm alegerile, nu în sondajele de opinie”, a precizat Kelemen Hunor, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.
Viitorul comunității de maghiari depinde de aceste alegeri din 2024
Alegerile din 2024 sunt văzute ca un moment decisiv pentru viitorul comunității de maghiari în următorii zece ani. Această viziune este împărtășită și de AMT, care, într-un comunicat transmis agenției de presă MTI, a menționat că întâlnirea de la Cluj-Napoca a avut ca scop găsirea de soluții comune la provocările comunității maghiare.
„Liderii AMT şi UDMR au convenit că soluţia cea mai potrivită ar fi stabilirea unui acord-cadru cu privire la cele patru alegeri de anul viitor”, a precizat AMT în comunicat, transmite Adevărul.
Discuțiile dintre UDMR, AMT și FCM vor continua pentru a elabora acordul-cadru pentru cele patru alegeri de anul viitor. Kelemen Hunor a reamintit că UDMR a cooperat de nenumărate ori cu celelalte două formațiuni politice și că această cooperare este esențială pentru succesul lor comun.
„La alegerile parlamentare, colaborarea este dată, la alegerile locale vom fi în competiţie”, a răspuns el la o întrebare din partea agenţiei MTI.
În acest sens, el a făcut referire la alegerile din 2016 și 2020 ca exemple de colaborare reușită. „Cooperare a existat şi până acum, va exista şi în continuare”, a conchis Kelemen, referindu-se la alegerile din 2016 şi 2020.
Zoltán Zakariás, preşedintele AMT, şi József Kulcsár-Terza, preşedintele executiv al FCM, au declarat portalului de opinie publică Krónika: eşecul electoral al partidului maghiar din Slovacia este, de asemenea, un avertisment cu privire la necesitatea unităţii pentru maghiari în Transilvania.