Ungurii trimit o undă de şoc direct în România! Un înalt demnitar de la Budapesta a făcut declaraţia care poate arunca din nou în aer relaţiile dintre cele două ţări vecine.
Mesajul de la Budapesta care aruncă în aer relaţia România-Ungaria. Un înalt oficial ungar cere autonomia Ținutului Secuiesc
Este vorba despre Janos Arpad, secretar de stat pentru politică externă în cadrul Cabinetului premierului, care a venit cu o serie de declaraţii incendiare cu privire la Ţinutul Secuiesc.
Oficialul ungar afirmă că secuii care locuiesc în Transilvania au dreptul la autodeterminare, invocând în sprijinul afirmaţiilor sale modele de autonomie similare care funcţionează deja în anumite state membre al Uniunii Europene.
Secretarul de stat Janos Arpad a mai precizat că secuii, la fel ca toate comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic, trebuie să ştie că pot conta pe sprijinul Guvernului de la Budapesta.
„Este dreptul secuilor să-și păstreze identitatea, iar acolo unde flutură steagul secuilor, fiecare maghiar este acasă.
Aşa cum îi sprijinim pe secui, aşa sprijinim toate comunitățile maghiare pentru ca acestea să folosească și să poată folosi simbolurile identității lor”, este mesajul ferm transmis de către secretar de stat pentru politică externă.
Petiţie pentru autonomia Ținutului Secuiesc, trimisă la Guvern şi Preşedinţie
Reamintim că, săptămâna trecută, o nouă petiţie autonomia Ținutului Secuiesc a ajuns până la preşedintele României, Klaus Iohannis. Secuii cer începerea tratativelor în acest sens între autorităţile statului şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).
„Azi, 10 martie 2023, noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc!
Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime (…) Solicităm crearea regiunii administrative şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc!
Solicităm onorarea obligaţiilor internaţionale asumate de România, precum şi voinţa comunităţii secuieşti, iar România să adopte înaintea aderării la zona Schengen reglementările legale legate de acestea.
Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune. (…)
Afirmăm din nou: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării.
Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Acest lucru este şi în interesul României.
Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat”, se arată în petiţia adresată Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis.