Potrivit lui Peter Buda, Viktor Orban susține Rusia și mizează pe faptul că Moscova va instaura o nouă ordine politică în Europa, ceea ce îi va permite retrasarea granițelor.
Speră Viktor Orban la întregirea Ungariei Mari?
Întrebat care este motivul pentru care Viktor Orban laudă sistemele totalitare din Rusia și China, profesorul a răspuns că în spatele acestui lucru stă un calcul strategic greșit al premierului maghiar.
”Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm, ca aceste puteri să se unească, și practic să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj”, a spus fostul ofițer de informații în cadrul podcastului.
Întrebat dacă șeful Executivului de la Budapesta speră la o restaurare a Ungariei Mari, Peter Buda a răspuns: ”nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”.
De ce este greșit calculul strategic al premierului maghiar
Acesta a explicat, totodată, de ce calculul strategic al lui Viktor Orban este eronat.
”Evident, acesta poate fi un calcul de politică externă, cred însă că a te baza doar pe faptul că Rusia, dar chiar și China, vor prelua conducerea lumii, cred că este un lucru foarte greșit chiar și acum. Din starea actuală a războiului, se poate vedea că cine mizează pe un succes militar al Rusiei greșește foarte profund. Trecutul apropiat, reacția SUA și a Vestului, ne sugerează că aceștia, mai ales SUA, dacă iau ceva foarte în serios, este războiul, și aici nu există scuză. Asta nu înseamnă că trebuie să devii pro-America, chiar nu este ca o sabie cu două tăișuri. Ori suntem vasalii rușilor, ori suntem vasalii Statelor Unite, ei bine nu trebuie să devenim vasalii niciunuia. Dar această situație, ce ne-a condus până aici, eu nu o calific ca fiind o echilibristică, ci o eroare foarte gravă”, a spus profesorul.