Budapesta face apel la accelerarea extinderii UE
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a făcut apel miercuri la accelerarea extinderii Uniunii Europene cu statele Balcanilor de vest. El a subliniat faptul că războiul din Ucraina a pus UE în faţa unor serioase provocări şi arată că Uniunea a făcut o greşeală tergiversând extinderea în trecut.
„Dacă Balcanii de Vest ar fi făcut parte din bloc, impactul dramatic al actualei situaţii dificile ar fi putut fi gestionat mult mai uşor” şi ar fi întărit de asemenea blocul comunitar în faţa imigraţiei ilegale, a declarat ministrul de Externe ungar într-o conferinţă de presă comună la Sarajevo cu omologul său din Bosnia-Herţegovina, Elmedin Konakovic.
Presiunea migrației va crește
Peter Szijjarto a criticat statele membre care, potrivit lui, „susţin retoric extinderea, dar altfel continuă să blocheze procesul” şi le-a cerut „ţărilor anti-extindere” să nu se mai opună lărgirii, „întrucât acest lucru dăunează Uniunii şi reprezintă un risc de securitate naţională pentru Ungaria”.
Potrivit ministrului ungar de Externe, cauzele fundamentale ale migraţiei se agravează şi de aceea presiunea migraţiei este de aşteptat să crească şi mai mult faţă de nivelul deja ridicat de anul trecut, când autorităţile ungare au înregistrat 265.000 de tentative de intrare ilegală.
„Migraţia este periculoasă şi trebuie oprită, iar noi ştim că prin întărirea cooperării cu statele Balcanilor de vest putem opri mai eficient valurile migraţiei”, a insistat Szijjarto, relatează MTI, potrivit Agerpres.
Stabilitatea din Bosnia-Herțegovina, o prioritate
Şeful diplomaţiei ungare a notat pe de altă parte că stabilitatea în Bosnia-Herţegovina este o prioritate pentru Budapesta şi a invitat UE să facă „paşi semnificativ” pentru a facilita integrarea acesteia, amintind că Ungaria a trimis deja experţi la Sarajevo pentru a contribui la procesul de aderare şi a desfăşurat 165 de militari în cadrul misiunii UE de menţinere a păcii în ţara balcanică.
El a menţionat şi faptul că anul trecut volumul comerţului dintre Ungaria şi Bosnia-Herţegovina a înregistrat o creştere record de 21%, ajungând la 600 de milioane de euro.