Viktor Orban acuză UE că vrea să pună în pericol Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut sâmbătă, 21 decembrie 2024, o conferință de presă la Budapesta, Ungaria, unde a discutat despre imigrarea ilegală și legătura sa cu terorismul și a spus că Bruxellesul vrea să impună Ungariei reguli mai permisive privind migrația, care ar putea fi periculoase și pe care Ungaria nu trebuie să le accepte.

El și-a început conferința de presă exprimându-și condoleanțele față de victimele atacului asupra târgului de Crăciun din Magdeburg, Germania, adăugând că nu există nicio îndoială că imigrarea ilegală are legătură cu actele de terorism, deși mulți încearcă să nege acest lucru. Atacuri nu au avut loc înainte de criza migrației din Europa.

În final, oficialul maghiar a spus că lecția pentru Ungaria este să continue să se opună schimbărilor, într-o lume în care astfel de evenimente pot să se întâmple. El consideră că președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene a fost un succes.

Ungaria nu este o țară izolată

Comentând ideea că Ungaria ar fi fost izolată, oficialul maghiar le-a reamintit tuturor că Ungaria a organizat cel mai mare eveniment diplomatic din istoria sa. Președinția Ungariei s-a concentrat mai mult pe politici decât pe abordări birocratice, punând accent pe războiul Rusia-Ucraina, spațiul Schengen și competitivitate.

Despre războiul din Ucraina, acesta a spus că președinția Ungariei nu a avut multă libertate de acțiune din cauza divergențelor mari și adânci din cadrul Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește strategia față de conflict militar. Majoritatea statele din UE consideră acest război drept unul european, în timp ce Ungaria susține că este un război între slavi și fratricid, care nu ar trebui extins sau intensificat, ci mai degrabă izolat.

„Gravitatea situației” justifică implicarea Ungariei într-o misiune de pace. Deși aceste poziții au dus la unele controverse, el a subliniat că nimeni nu va contesta că Ungaria are dreptul, și chiar datoria, să inițieze o astfel de misiune de pace.

Aderarea României la spațiul Schengen, un plus pentru Ungaria

Premierul Ungariei a spus că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a adus beneficii atât pentru aceste două țări, cât și pentru Ungaria. Ea a ajutat la rezolvarea „problemei europene” a unor state membre care au blocat extinderea Schengen timp de 13 ani.

Potrivit spuselor sale, desființarea frontierei cu România va crea noi oportunități pentru Ungaria, cum ar fi mai multe puncte de trecere a frontierei, rute mai scurte și îmbunătățirea calității vieții în zona de frontieră. În plus, Ungaria va retrage treptat polițiștii de frontieră și jandarmii de la acea frontieră, ceea ce va ajuta forțele de ordine care se confruntă cu o lipsă de personal.

El a afirmat că timpul a arătat că a fost corect ca Ungaria să aibă curajul de a se implica în dezbateri, chiar și în chestiuni care păreau imposibil de rezolvat. Înainte de președinția Ungariei, nimeni nu ar fi crezut că va fi posibilă extinderea spațiului Schengen, semnarea unui pact de competitivitate sau realizarea unei viziuni comune între miniștrii Agriculturii pentru viitorul agriculturii europene.