Viktor Orban, premoniție sumbră pentru UE
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit, miercuri, despre viitorul Uniunii Europene (UE). Acesta a reamintit că, anul viitor, vor avea loc alegeri în blocul comunitar.
În 2024, Ungaria va avea preşedinţia rotativă a UE, având ocazia să contureze agenda UE şi să aibă o influenţă mai mare asupra politicilor blocului comunitar.
Din punctul lui de vedere, astăzi, UE nu este stăpână pe sine. Ponderea sa în PIB-ul mondial scade treptat. Potrivit spuselor sale, în 2030, Germania va fi singurul stat din Europa în TOP ZECE – cele mai mari economii din întreaga lume. Totuși, va fi pe ultimul loc.
Rămâne de văzut dacă va reuși să-şi păstreze suveranitatea strategică. În opinia sa, „soarta Europei este legată astăzi de cea a Americii.” Ceea ce înseamnă că, „dacă Washingtonul pierde teren, vom avea şi noi de suferit, or, în acest moment, acesta este principalul trend din lume”.
În acest context, el le-a reamintit tuturor că „Ungaria încearcă, acum, să devină un punct de întâlnire pentru companiile din Est şi Vest cu cele mai bune strategii.”
„Ungaria are o responsabilitate specifică, pentru că aici nu există hegemonie liberală, nu există bătălii de coaliţie, nici migraţie sau revolte de stradă. Ungaria are timp să se gândească la viitorul Europei. În Ungaria, în loc de hegemonie liberală progresistă există pluralism.
Eu, personal, sunt prezent în politică de 33 de ani, din care 17 ani au fost petrecuţi la guvernare, ceea ce mă face cel mai experimentat lider din Uniune.
În Uniunea Europeană, Ungaria nu este oaia neagră, ci prima rândunică. Ungaria încearcă să devină un punct de întâlnire pentru companiile din Est şi Vest cu cele mai bune strategii”, a declarat, miercuri, Viktor Orban.
UE nu poate gestiona conflictele regionale
Viktor Orban susține ferm că UE nu reuşeşte nici să se extindă corespunzător şi nici să gestioneze conflictele regionale. De exemplu, în cazul războiului din Ucraina, reacţia blocului comunitar nu a fost potrivită. Din punctul lui de vedere, „este nevoie de un plan B”.
În cazul în care SUA vor întoarce spatele Ucrainei, UE va trebui să facă față singură unui „conflict geopolitic uriaș”, „suportând totodată și costurile”.
„Europa ar trebui să fie pregătită ca, în cazul în care în Statele Unite ale Americii va exista o întorsătură politică, să facă faţă singură unui conflict geopolitic uriaş şi va trebui să găsească o soluţie politică la o problemă aproape imposibil de rezolvat, suportând totodată şi costurile.
Iar în acest răstimp, Europa devine din ce în ce mai săracă şi nu are bani pentru o criză de asemenea anvergură.
Ruşii trebuie înţeleşi pentru a şti cum să tratezi cu ei. În Moscova există un sistem diferit. În timp ce în Vest, principalul principiu călăuzitor este libertatea, la ruşi acesta este securitatea întrucât de asta este nevoie pentru a menţine unită o astfel de ţară imensă”, a explicat oficialul maghiar.
Declarațiile sale au fost făcute, miercuri, cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de la înfiinţarea săptămânalului elveţian conservator „Weltwoche”, relatează agenția de presă MTI.