Ungaria susține ferm că nu sunt vinovați de problema migrației din România
În cadrul sesiunii extraordinare pe tema extinderii Spațiului Schengen în Europa, sesiune care a avut loc în Parlamentul European, președintele Partidului Popolar European (PPE), Manfred Weber, a declarat că Austria a comis o greșeală față de România și Bulgaria atunci când a votat împotriva aderării lor în zona de liberă circulație din Europă, greșeală care, din punctul lui de vedere, trebuie remediată în cel mai scurt timp posibil.
„România și Bulgaria, ca și Croația, au făcut eforturi mari pentru a îndeplini toate criteriile tehnice. Mai degrabă ar trebui să vorbim despre Ungaria”, a spus Manfred Weber, nefiind pentru prima oară când indică Ungaria ca fiind parte a rutei preferate de migranții care ajung ilegal în Europa.
În replică, eurodeputata maghiară Kinga Gal a reamintit că țara ei sprijină aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și că este „o ipocrizie” să fie aduse acuzații la adresa ei.
„Atât Bulgaria, cât și România au făcut eforturi pentru a se alinia cerințelor de aderare și este incorect să fie lăsate în afara Spațiului Schengen, dar este o ipocrizie să dăm vina pe Ungaria că subminează unitatea UE”, a spus Kinga Gal.
Numărul migranților ilegali a crescut în Ungaria
În ciuda declarației sale, marți, 13 decembrie 2022, György Bakondi, consilier principal pe probleme de securitate internă al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, a dezvăluit că presiunea migraţionistă este în creştere, în acest an peste 260.000 de migranţi fiind reţinuţi de autorităţile maghiare care asigură securitatea frontierei, ceea ce este mai mult decât dublul numărului întregistrat anul trecut.
Potrivit spuselor sale, peste tot de-a lungul rutei balcanice, numărul migranţilor ilegali a crescut semnificativ.
De exemplu, În Turcia, există deja 3,7 milioane de imigranţi legali, plus imigranţii ilegali, iar presiunea asupra insulelor greceşti şi asupra Bulgariei este în creştere. În Serbiea, regimul de vize complică situaţia deoarece imigranţii din India, Pakistan şi unele ţări africane pot sosi fără viză şi încearcă să îşi continue călătoria în mod ilegal. În prezent, Serbia se pregăteşte să revizuiască acordurile sale privind vizele.
György Bakondi a precizat, totodată, că există o presiune din ce în ce mai mare la graniţa dintre Serbia și Ungaria, unde acţionează grupuri de tineri violenţi, care sunt înarmaţi. Au avut loc deja peste 450 de atacuri împotriva organelor de apărare a frontierelor din Ungaria. Potrivit spuselor sale, traficanţii de persoane devin din ce în ce mai violenţi şi încearcă metode noi. De exemplu, acum sapă tuneluri pe sub gard sau folosesc scări pentru a îi trece în Ungaria pe migranţii ilegali.
„Însă autorităţile ungare au stopat respectivele tentative”, a spus György Bakondi în cadrul unei emisiuni TV de pe postul maghiar de televiziune M1.
„În Serbia, grupuri de traficanţi de persoane, sirieni, marocani şi afgani, se luptă între ele pentru controlul unor porţiuni de graniţă, poliţia sârbă a efectuat sute de arestări, iar pe partea ungară este în creştere numărul tentativelor de trecere şi numărul migranţilor ilegali reţinuţi”, a adăugat el.
Acesta a reamintit că Guvernul de la Budapesta garantează securitatea populaţiei maghiare prin creşterea numărului echipamentelor tehnice şi de detectare şi prin mărirea numărului de poliţişti de frontieră.