Miercuri, pe data de 25 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul primarului UDMR din Târgu Secuiesc împotriva unei sentințe a Curții de Apel București care a constatat faptul că acesta se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor.

Bokor Tibor a fost găsit vinovat și amendat pentru discriminare

În martie 2019, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de deputatul Dan Tănasă, a sesizat CNCD în legătură cu o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Târgu Secuiesc exclusiv în limba maghiară, ceea ce constituie un act de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 54/22.01.2020, comunicată în data de 22.04.2020, prin care a decis că faptele constituie discriminare pe criterii etnice a românilor și a aplicat Primăriei Târgu Secuiesc o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 2.000 de lei pentru discriminarea românilor. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Primarul din Târgul Secuiesc a făcut recurs, însă acesta i-a fost respins

Primarul Bokor Tibor a contestat amenda în instanță, dar Curtea de Apel București a respins acțiunea acestuia.

„Respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 08.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Primarul din Târgu Secuiesc a formulat recurs, însă acesta a fost respins de ÎCCJ.

„Respinge recursul declarat de reclamanta Primăria Municipiului Târgu Secuiesc împotriva Sentinţei civile nr. 279 din data de 08 martie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

Nu este singurul caz de discriminare

Din păcate, acesta nu este singurul caz de discriminare pe criterii etnice care a avut loc în Transilvania. Recent, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a solicitat amplasarea unui bust dedicat poetului național Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe, dar inițiativa a fost blocată de condițiile impuse de primarul Arpad Antal.

Solicitarea FCRCHM a fost făcută în contextul în care Primăria Sfântu Gheorghe aprobase deja amplasarea statuii lui Petofi Sandor, iar Forumul a cerut tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă.

„Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum „Fundația pentru presă maghiară Harmas” în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu.

După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar. Considerăm că atât Petofi Sandor, cât și Mihai Eminescu merită să fie omagiați la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului inter-etnic din Sfântu Gheorghe.

Avem încredere că vom putea identifica o soluție corectă pentru acest demers legitim și firesc, specific unei democrații participative în care cetățenii și asociațiile reprezentative din comunitate doresc să contribuie la conturarea spațiului de conviețuire”, a transmis Forumul Civic al Românilor.

În schimb, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a anunțat că „o condiţie prealabilă a oricărei negociere este ca FCRCHM să îşi retragă acţiunile în justiţie pe care le-a iniţiat”, potrivit MTI.