În urmă cu ceva timp, președintele Ungariei, Katalin Novak, a inaugurat, la Carei, statuia poetului Kolcsey Ferenc, cel care a scris imnul țării vecine.
Acest monument provoacă noi tensiuni între autoritățile române și cele maghiare. Comisia Națională a Monumentelor de For Public spune că statuia nu este conformă cu avizul emis de către Ministerul Culturii.
Primăria Carei a fost amendată din cauza inscripției de pe soclul statuii
Concret, pe soclul de piatră al statuii există o inscripție, iar aceasta nu figura deloc în proiectul inițial. Din acest motiv, Primăria Carei a fost amendată cu suma de 10.000 de lei la data de 11 aprilie și a fost obligată să aducă statuia în starea inițială.
Pe fond, primarul din Carei, Kovacs Jeno, a precizat că decizia Direcției de Cultură din Satu Mare va fi atacată.
”Ei spun (n.r. – Direcția de Cultură) că a apărut o inscripție, dar asta e interpretabil. Nu era prevăzut un soclu de piatră. Voi încerca să-i lămuresc pe cei care au avizat că ceea ce cer este o prostie”, a declarat acesta pentru Libertatea.
Primarul a adăugat că instanța va fi cea care va decide cine are, de fapt, dreptate.
Liderul UDMR din Senat dorește să solicite verificarea tuturor statuilor din județ
Liderul grupului UDMR din Senat, Lorad Turos, dorește să solicite Ministerului Culturii să verifice toate monumentele din județ pentru a vedea dacă toate au avizele necesare.
„Nu îmi aduc aminte să se fi întâmplat vreodată așa ceva. Nu știu dacă e rea voință. Vedem că, din păcate, acest eveniment a căpătat un iz politic”, spune senatorul.
Kelemen Hunor spune că manifestațiile nu sunt justificate
Kelemen Hunor a propus să recunoaștem că nu suntem adversari și să ne concentrăm pe consolidarea parteneriatului dintre România și Ungaria.
„România şi Ungaria sunt două state partenere, sigur, state vecine, partenere în Uniunea Europeană şi în Alianţa Nord-Atlantică, în cele două structuri uriaşe, că mai sunt şi alte structuri unde suntem, bineînţeles, parteneri.
Eu aş dori să văd situaţia cum se întâmplă între Germania şi Franţa sau alte state unde, chiar fără o pregătire de luni de zile, politicieni din conducerea celor două state se întâlnesc şi informal şi formal.
Şi ar trebui să ajungem în faza în care cu toţii suntem de acord că noi nu suntem duşmani, nu vrem răul, nici ei nouă, nici noi lor. Deci, din acest punct de vedere, acest parteneriat ar trebui cumva întărit. Fiindcă ce s-a întâmplat? A venit, a trecut graniţa, 10 kilometri de graniţă, la inaugurarea statuii unui poet, om politic, care a fost şi deputatul regiunii Carei, undeva în secolul al XIX-lea.
Şi ne-am trezit cu AUR, cu „Calea neamului”, oameni aduşi din altă parte, nu erau din zonă, care, hai să spunem aşa, au stricat un eveniment important pentru comunitatea locală şi pentru cultură maghiară.”, a declarat acesta în cadrul unui interviu.