Tensiunile sunt în creștere și presiunea la adresa Uniunii Europene este din ce în ce mai mare. După ce a construit singur un gard la granița Ungariei, Viktor Orban cere acum UE să achite măcar o parte din investiție.
Ungaria cere bani mulți de la UE pentru gardul construit pentru blocarea accesului migranților în Uniunea Europeană. Acum, liderul maghiar vrea ca tot continentul să suporte o parte din costurile de construcție.
Ungaria cere UE să suporte financiar o parte din gardul construit la graniță
Ungaria a transmis recent că va trimite o scrisoare Comisiei Europene. Prin aceasta, maghiarii cer acoperirea, cel puţin parţială, a costurilor aferente ridicării gardului de la frontieră. Anunțul a fost făcut joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, transmite MTI.
Autoritățile maghiare spun că presiunea migraţiei la frontierele Europei este în creştere şi acest trend va continua în perioada următoare, motiv pentru care au nevoie de ajutor.
”Ar fi bine dacă poziţia Comisiei Europene s-ar schimba de la susţinerea migraţiei la susţinerea protecţiei frontierelor externe pentru că, dacă nu vrem ca Europa să fie destabilizată în timpul pandemiei şi al redresării economice, atunci avem nevoie de o protecţie eficientă a frontierelor, ceea ce presupune aprobare europeană adecvată”, a transmis Gergely Gulyas.
Scandal la nivel european cu Ungaria
În urmă cu o săptămână, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că Uniunea Europeană nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere pentru a împiedica venirea migranţilor, aşa cum solicită douăsprezece ţări. Miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au scris pe 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze construcţia de astfel de bariere.
„O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie”, afirmau miniştrii în scrisoare.
Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pe o parte a frontierei sale cu Belarusul. Ungaria a ridicat acest tip de barieră la frontiera cu Serbia şi Croaţia în timpul crizei din 2015 cauzate de migraţie. Slovenia a procedat similar cu Croaţia.