Ungaria a început să producă pe plan intern medicamentul antiviral Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19, compania farmaceutică ungară Richter producând până în prezent în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi, a declarat vineri ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, citat de agenţia MTI.
Doze pentru mai mult de 800 de pacienți
Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii octombrie vor fi produse doze pentru tratamentul a mai mult de 800 de pacienţi. Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro) la producţia acestui medicament de către compania Richter.
Este de asemenea în curs în Ungaria producţia antiviralului Favipiravir, conform aceluiaşi ministru.
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a convenit cu societatea farmaceutică americană Gilead achiziţia a 20.300 de doze suplimentare de Remdesivir, suficiente pentru circa 3.400 de pacienţi, încercând astfel să acopere deficitul în aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confruntă statele Uniunii Europene.
Comisia Europeană achiziţionează acest medicament de la compania Gilead în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE. În luna iulie a fost achiziţionată o cantitate suficientă pentru tratarea a 30.000 de pacienţi COVID-19, dar mai multe state europene au anunţat recent că au nevoie de doze suplimentare.
Comisia Europeană a anunțat că va cumpăra medicamentul pentru toate statele membre
Joi, 8 octombrie, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru cu compania farmaceutică Gilead din Statele Unite. Se va aciziționa Remdesivir, comercializat sub brandul Veklury. Achiziţia se va realiza în numele tuturor statelor membre UE, precizează Comisia. Tratamentul va ajuta medicii să îngrijească aproximativ jumătate de milion de persoane.
Contractul dintre instituţia europeană şi Gilead prevede și posibilitatea rezervării unei cantități suplimentare din medicamentul folosit pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Contractul-cadru negociat de către Comisia Europeană şi compania farmaceutică americană a fost semnat de statele membre al Uniunii Europene, la care se adaugă Marea Britanie şi alte şase state candidate sau potenţiale candidate la aderare (Albania, Republica Macedoniei de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina).
Comisia Europeană a mai încheiat un contract cu Gilead şi în luna august, când a procurat 33.380 de doze de Veklury, care au fost deja distribuite în ţările membre UE şi în Marea Britanie. Noul contract-cadru încheiat între cele două părţi va asigura un stoc neîntrerupt din acest medicament pentru ţările europene care vor decide să îl cumpere, mai transmite Comisia Europeană.