Transilvania stă pe un adevărat butoi cu pulbere. Ungurii anunță proteste de amploare în Miercurea Ciuc, dar și în Oradea. Anunțul a fost făcut de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István. Acesta spune că marţi va avea loc un protest la Miercurea Ciuc la care se va cere demisia prefectului de Harghita, stoparea naţionalizării cimitirului din Valea Uzului şi readucerea acestuia la starea iniţială.
„Un lucru trebuie ştiut de către comunitatea română. Valea Uzului este un simbol foarte important pentru comunitatea maghiară, comparativ cu Mărăşeştiul pentru comunitatea română. Este un simbol al autoapărării şi nu înţelegem cine are interesul de a genera conflict interetnic şi de a instala o stare de ură între comunităţi prin provocările plănuite din Valea Uzului”, a declarat liderul PPMT.
Potrivit acestuia, la protestul organizat sunt aşteptate să participe câteva sute de persoane, majoritatea din municipiul Miercurea Ciuc şi din judeţ. „Dorim să subliniem faptul că comunitatea maghiară, în ultimii o sută de ani, şi-a cerut drepturile doar pe căi legale şi dorim să ne ţinem de acest lucru. Vrem să ne exprimăm nemulţumirea în mod paşnic şi să atragem atenţia publicului naţional, dar şi internaţional, asupra problemei din Valea Uzului”, a afirmat Csomortányi István.
Liderul PPMT a mai anunţat că pe 25 iunie va avea loc un miting în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii. „Este o doleanţă simplă şi mai veche a comunităţii maghiare, care reprezintă circa 25% din populaţia urbei. Comunitatea română, în cazul celor două statui ale episcopilor, ridicate recent în piaţă, s-a manifestat printr-o unitate exemplară, mai puţin în cazul amplasării statuii regelui Ferdinand. Nu comentăm, dar dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Dacă amintim şi statuia lui Iuliu Maniu, dezvelită tot recent, sunt patru. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate pentru ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului”, a spus liderul PPMT.
Acesta a mai precizat că au identificat şi o locaţie potrivită, atât arhitectonic, cât şi simbolic, lângă Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, situată vizavi de Primăria Oradea. El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, „ar fi normal şi ideal” ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200 – 300.000 de euro. „În caz contrar, suntem dispuşi să strângem şi fonduri pentru realizarea acestui proiect”, a spus Csomortányi István. Mitingul va avea loc marţi, 25 iunie, la ora 17.30, fiind autorizat pentru două ore, însă liderul PPMT a menţionat că va fi organizat fără discursuri, doar ca un lanţ uman de rugăciune, cu prezenţa unor reprezentanţi ai bisericilor, anunță Agerpres.