UDMR jubilează. Un steag secuiesc a fost adoptat de Florin Cîțu într-un oraș din România
Ministrul Dezvoltării și interminar la Sănătate, Cseke Attila, a făcut propunerea pentru modelul de steag al județului Covasna, care nu conține niciun simbol românesc.
În acest context, Dan Tănasă, deputat AUR, a spus că noul drapel local a fost dat cu dedicație pentru etnicii maghiari.
Reacția lui Kelemen Hunor
După ce noul simbol a fost adoptat, Kelemen Hunor a reacționat prin a numi decizia respectivă drept o mare victorie pentru UDMR. Totuși, cum arată steagul?
Acesta are în mijloc un scut albastru, care are în centru o mână de cavaler, cu o sabie care taie o inimă. Soarele, semiluna și cele trei stele reprezintă cele trei scaune ale județului. Soarele și luna sunt vechi simboluri ale secuimii, potrivit Consiliul Național Secuiesc.
„Stema județului Covasna a fost aprobată în 2007, iar elementele însumate ale stemei județului Covasna sunt un scut triunghiular pe câmp albastru cu marginile rotunjite, un braț înarmat cu o spadă de argint cu mâner și garda de aur străpungând o inimă roșie; în partea superioară, în stânga, un soare figurat, de aur, iar în colțul drept se află o semilună crescândă, de argint, înconjurată de trei stele de aur, cu câte șase raze.
Reprezintă vechea stemă din perioada celor două războaie mondiale ale Ținutului Secuiesc, adoptată de autoritățile române în anul 1928. Brațul armat și sabia amintesc de vitejia secuilor grăniceri în luptele de apărare împotriva turcilor și a tătarilor, precum și inima străpunsă, ceea ce poate fi interpretat și prin jertfa adusă de strămoșii noștri în luptele de apărare. Soarele și semiluna sunt simboluri specifice secuiești, cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul: Scaunul Sepsi, Orbai și Kézdi. Steagul județului însumează la fel toate aceste elemente”, este scris pe site-ul Consiliului Județean Covasna (CJCV).
Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu