Ungurii dau lovitura! Ginerele lui Viktor Orban negociază achiziția unei clădiri din București

Ungurii au pus ochii pe București. Compania Granit Asset Management din Ungaria, controlată de omul de afaceri Istvan Tiborcz, aflat printre cei mai bogați oameni din Ungaria, a intrat în discuții exclusive cu dezvoltatorul suedez Skanska pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din București. Tranzacția este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro și marchează debutul acestui nou jucător pe piața imobiliară din România, conform surselor Profit.ro. Recent, aceeași sursă a relatat că Tiborcz își extinde prezența în România prin banca digitală Gránit Bank, în prima sa extindere internațională.

István Tiborcz. SURSA FOTO: Facebook

Acum, Tiborcz intenționează să pătrundă și pe piața imobiliară românească, fiind în negocieri exclusive cu Skanska pentru achiziționarea primei clădiri din complexul Equilibrium, situat în nordul capitalei.

A fost în competiție cu altă companie maghiară

În competiție pentru achiziția clădirii Equilibrium 1 s-a aflat și fondul ungar Adventum, un jucător important pe piața de birouri din București, care ar fi oferit inițial 53 de milioane de euro, potrivit acelorași surse. Cu toate acestea, negocierile actuale cu Granit Asset Management au loc la un preț mai redus.

Complexul Equilibrium a fost construit pe un teren care anterior aparținea Institutului Național al Lemnului, fiind situat în zona de afaceri din nordul Bucureștiului. Clădirea Equilibrium 1, finalizată în noiembrie 2019, are 11 etaje și o suprafață de închiriere de 19.500 de metri pătrați, alături de 228 de locuri de parcare. Clădirea este complet ocupată de chiriași precum Signal Iduna, Iron Mountain, Secom Healthcare, Newton și alții.

Complexul mai include și clădirea Equilibrium 2, livrată în decembrie 2022, având o suprafață comparabilă cu prima clădire. Deși dezvoltatorul intenționa să scoată la vânzare ambele clădiri, ocuparea redusă a celei de-a doua face procesul de vânzare mai dificil. Reprezentanții Skanska au refuzat să comenteze detalii despre tranzacție, iar cei de la Granit Asset Management nu au oferit un răspuns până la publicarea articolului.

Istvan Tiborcz, potențialul cumpărător, este proprietarul grupului BDPST, care activează în sectoarele turismului, hotelurilor, imobiliarelor, băncilor, asigurărilor și logisticii. El este căsătorit cu Rahel Orbán, fiica prim-ministrului ungar Viktor Orbán, care deține rolul de director de creație în divizia hotelieră a grupului BDPST. Grupul BDPST administrează șapte complexe hoteliere în Ungaria, majoritatea sub marca Botaniq Collection, inclusiv un castel transformat în hotel de lux.

În 2021, BDPST a achiziționat 57% din acțiunile Gránit Bank, fondată în 2010 de milionarul Sándor Demján, care a decedat în 2018. În prezent, Tiborcz deține 43% din această bancă digitală.