Potrivit informațiilor portalului mandiner.hu, citat de Agenția de Presă MTI, premierul ungar este gata să blocheze prin veto bugetul UE și fondul de redresare a economiei în cazul în care plata resurselor financiare ale Uniunii Europene destinate unor țări membre ale UE va fi condiționată de situația statului de drept.
Premierul Viktor Orbán a adresat în acest sens o scrisoare președinției germane a UE, potrivit unui articol publicat duminică de portalul amintit. Mandiner.hu amintește că președinția germană a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord în privința condiționării resurselor Uniunii Europene de situația statului de drept.
Potrivit proiectului, dacă Comisia Europeană va sesiza încălcarea sau riscul de încălcare a statului de drept într-un stat membru al UE poate propune declanșarea mecanismului de sancționare. Despre sancțiuni, respectiv despre eventuala suspendare a resurselor UE o decizie ar fi luată, cu o majoritate calificată, de Consiliul CE, ceea ce înseamnă că Ungaria și Polonia nu ar putea să se folosească de dreptul lor de veto.
Articolul mai arată că pentru aprobarea bugetului UE pentru perioada 2021-2027, precum și a așa-numitului pachet epidemiologic Next Generation, în valoare de 750 de miliarde de euro, este nevoie doar de o unanimitate în Consiliul European (format de șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale UE). Așadar, există posibilitatea pentru ca țările membre să se folosească de dreptul de veto. Folosindu-se de această posibilitate, premierul Poloniei, Mateus Morawiecki, a reacţionat ferm încă de vineri, potrivit articolului publicat de portalul mandiner.hu
Se va folosi de dreptul său de veto dacă nu se va ajunge la un acord
Mateus Morawiwcki a semnalat că se va folosi de dreptul său de veto dacă nu se va ajunge la un acord conform așteptărilor Poloniei în privința sistemului de condiții privind plățile. Potrivit informațiilor portalului, după toate acestea, premierul Viktor Orbán a adresat o scrisoare liderilor țărilor care asigură în prezent și care vor asigura anul viitor președinția Consiliului UE, respectiv liderilor Germaniei, Sloveniei și Portugaliei, precum și președintelui Consiliului European, Charles Michel, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În scrisoarea sa premierul ungar a pus în vedere că, deși Ungaria este angajată pentru cooperare, în lumina evoluției situației nu poate asigura unanimitatea necesară pentru pachetul adoptat în luna iulie. Esența argumentelor premierului este acea că includerea condiționării accesului la fonduri UE, precum şi la pachetul de redresare a economiei de situaţia statului de drept pune în pericol încrederea existentă între țările membre, precum și interesele Ungariei. Premierul ungar a subliniat: Pentru Ungaria sunt fundamentale valorile comune, cum ar fi statul de drept, aceste valori constituie baza democrației, însă promovarea și aplicarea acestor valori trebuie să fie apreciată de cetățenii Ungariei.
S-a ajuns la un acord în toate chestiunile controversate
Potrivit mandiner.hu, Victor Orbán s-a referit în scrisoarea sa și la faptul că sistemul juridic ungar a fost verificat anterior de reprezentanții UE din punctul de vedere al standardelor europene și s-a ajuns la un acord în toate chestiunile controversate. Și, totuși, Palamentul European a propus activarea Articolului 7 al Tratatului UE, iar Guvernul ungar a înaintat în ultimii doi ani un document de mai multe sute de pagini pentru clarificarea situației.
În esență, în zadar, deoarece Consiliul Afacerilor Generale nu a manifestat un interes serios față de răspunsurile Ungariei. În scrisoarea sa, Viktor Orbán își exprimă nemulțumirea și din cauză că raportul privind statul de drept publicat recent de Executivul de la Bruxelles nu s-a bazat pe fapte, ci pe acuzații bine cunoscute, furnizate împotriva Ungariei de opoziția ungară și de organizațiile finanțate de George Soros.
Premierul și-a exprimat nemulțumirea și pentru că planificatul mecanism de sancționare se bazează pe definiții neclare din punct de vedere juridic, cum ar fi ”incriminarea principiilor de bază ale statului de drept”. Potrivit premierului ungar, aceste concepte, greu de definit, creează posibilități pentru abuzuri politice. Dacă aceasta va rămâne așa, Guvernul ungar nu are altă variantă, decât să respingă și celelalte elemente ale pachetului din iulie, a menționat Viktor Orbán.
Premierul face câteva propuneri în cazul unui nou mecanism de sancționare
În opinia sa, Comisia Europeană nu ar avea voie să ia decizii privind aplicarea sancțiuniilor împotriva statelor membre ale UE pe baza opiniilor unor factori externi, ale unor organizații neguvernamentale, deoarece dispune de toate mijloacele necesare pentru a proceda independent. În prezent Bruxellesul împrumută credibilitate de la unele organizații care nu dispun de niciun fel de împuternicire democratică, a subliniat Viktor Orbán, care s-a referit la organizațiile lui George Soros.