Ungaria, interesată de gazele din Marea Neagră

Compania MVM, deținută de statul maghiar, a anunțat preluarea unei participații de 5% din uriașul zăcământ de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume. Această tranzacție este crucială pentru Ungaria, care se aprovizionează aproape în totalitate cu gaze din Rusia. Tranzacția, care se aliniază eforturilor de diversificare ale Uniunii Europene, urmează să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.

În plus, Ungaria urmărește de mai mulți ani să cumpere gazele naturale extrase din Marea Neagră.

Zăcământul Shah Deniz, situat în Marea Caspică, are o producție anuală de 29 miliarde de metri cubi, de trei ori mai mare decât producția națională de gaze a României. Prin această achiziție, Ungaria va primi anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze din zona caspică, asigurându-și astfel o protecție mai mare în fața fluctuațiilor de prețuri la energie. În prezent, Ungaria importă din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi pe an, în baza unui acord pe 15 ani semnat în 2021.

„Această achiziție ne oferă protecție în fața variațiilor mari de prețuri la energie,” a declarat ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, într-o conferință de presă la Baku.

Divizia de furnizare de energie din grupul E.ON România, pe radarul companiei MVM

Pe lângă investițiile din Azerbaidjan, compania MVM și-a manifestat interesul pentru achiziția de gaze din Marea Neagră românească și pentru preluarea diviziei de furnizare de energie din grupul E.ON România.

În ceea ce privește gazele din Marea Neagră, proiectul Neptun Deep, deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz, este planificat să intre în exploatare comercială în 2027. În toamna trecută, Peter Szijjarto a declarat la București că Ungaria este interesată să crească importurile de gaze din România pe termen lung și să semneze un nou contract pentru gazele din Neptun Deep.

„Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România pe termen lung. (…) Ne uităm la proiectul Neptun Deep ca fiind o șansă și o oportunitate mare pentru noi pentru a ne diversifica sursele. Vrem să semnăm un nou contract pentru a aduce gaze din proiectul Neptun Deep”, a spus Szijjarto.

Recent, surse din sectorul energetic au indicat că MVM se află printre companiile interesate să preia divizia de furnizare a E.ON România. Alte două companii interesate de această preluare sunt Romgaz și OMV Petrom, transmitea Hotnews.