Presa maghiară susține că, în viitorul apropiat, Ungaria ar putea deveni unul dintre principalii jucători pe piața proteinelor de insecte.
O nouă fabrică urmează să se construiască lângă Budapesta. Aceasta urmează să folosească practici ecologice pentru a accesa un nou segment de piață, potrivit DailyNewsHungary.
Investiții de 1,86 milioane de euro
Experții estimează că piața proteinelor de insecte va crește considerabil în anii următori. O întreprindere maghiară, în care s-au făcut investiții de 1,86 milioane de euro se pregătește să exploateze potențialul pieței. Agroloop a fost înființată în urmă cu șase ani și a primit sprijin din partea Climate KIC, principala inițiativă de inovare a UE în domeniul climatic.
Agroloop oferă o alternativă mai durabilă și mai ecologică, dar noua unitate de producție, care se întinde pe 13.000 metri pătrați, va primi 60 de tone de materie primă pe zi, 18.500 de tone pe an, din care 3.000 de tone de granule de ameliorare a solului, 1.400 de tone de proteine furajere și 300 de tone de grăsimi furajere.
Pentru hrănirea insectelor de la fermă, vor fi folosiți furnizorii locali. Noua fabrică va avea nevoie de doar 10 litri de apă pentru o cantitate echivalentă de proteine de insecte.
„Emisiile de gaze nu trebuie uitate. Pentru a produce soia, pădurea tropicală este defrișată.
Apoi soia este expediată în Europa, unde sunt hrănite animalele, care o digeră ineficient. Acum, industria agricolă începe să înțeleagă cât de importantă este circularitatea”, afirmă Rajmond Percze, directorul Agroloop.
Ministerul Agriculturii a stabilit noi reguli privind consumul de proteine pe bază de insecte
Între timp, Ministerul Agriculturii din Ungaria a stabilit noi reguli care cer ca alimentele ce conțin proteine pe bază de insecte să fie etichetate clar și să fie oferite la vânzare exclusiv pe un spațiu special desemnat pe raft.
Ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, susține că fiecare consumator trebuie să poată „distinge și diferenția” produsele cu proteină de insecte, potrivit agenției maghiare MTI.
De aceea, este nevoie de implementarea acestor noi reguli de etichetare și comercializare. Insectele au ajuns tot mai aproape de farfuriile europenilor, după ce autoritatea pentru supraveghere a alimentelor din Uniunea Europeană a decis că viermele de făină, larva gândacului cunoscut drept Tenebrio molitor sau mealworm, poate fi consumat fără probleme de oameni, atât în formă brută, cât şi sub formă de aditiv pudră.