Ungaria speră la o redresare a economiei în 2025

În prima jumătate a anului 2025, economia Ungariei este preconizată să înregistreze o expansiune semnificativă, datorită unui avans a sectorului locuințelor, susținut de inițiativele guvernamentale.

Deși se află la conducere din 2010, Viktor Orban întâmpină dificultăți în revigorarea economiei ungare. Anul trecut, o contracție economică a dus la o inflație anuală de peste 25% în primele trei luni ale anului 2023, reprezentând cea mai mare rată din Uniunea Europeană.

Viktor Orban a declarat că, în săptămânile următoare, Guvernul va prezenta un set de măsuri menite să stimuleze economiile pe termen lung, care vor fi posibile prin actualizarea reglementărilor existente.

Oficialii din Budapesta au sugerat că noile măsuri propuse ar putea redirecționa aproximativ 300 de miliarde de forinți (817,53 milioane de dolari) către sectorul imobiliar, facilitând accesul la economii din fondurile de pensii private.

„Avem deja cadrul legal pentru aceste măsuri specifice. Vom da un impuls masiv economiei Ungariei. Ritmul creşterii în primul semestru din 2025 va fi „extrem de spectaculos”, a declarat Orban.

viktor orban
SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

Măsurile pe care le are în vedere Viktor Orban

Pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din prima jumătate a anului 2026, Orban a promis să crească semnificativ facilitățile fiscale destinate familiilor. De asemenea, el a dezvăluit un plan ambițios de investiții pentru sprijinirea micilor afaceri în 2025, însoțit de creșteri salariale considerabile.

Din perioada pandemiei, Ungaria a înregistrat un deficit bugetar mediu de aproape 7% din PIB. În acest an, agenția de rating fiscal Moody’s preconizează un deficit de 5,5% din PIB, în ciuda recentelor inițiative menite să diminueze această problemă.

În 2024, Guvernul își propune un deficit bugetar de 4,5%. Vineri, Orban a subliniat că, indiferent de măsurile de stimulare planificate, deficitul va fi mai mic în anul următor.

„Va trebui să asigurăm finanţare pentru programele menţionate din resursele interne ale economiei Ungariei, într-un mod în care să continuăm reducerea datoriei şi a deficitului. Este posibil”, a dat asigurări premierul.

Barnabas Virag, viceguvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, a sugerat că se poate aștepta o stagnare în procesul de reducere a dobânzilor.

Această afirmație vine pe fondul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor privind evoluția ratelor dobânzilor în SUA, care au contribuit la deprecierea forintului la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Națională a Ungariei a luat măsuri urgente privind căderea forintului

Căderea valorii forintului a determinat Banca Națională a Ungariei să adopte măsuri urgente la sfârșitul anului 2022, crescând dobânzile pentru a întări moneda națională.

În 2024, forintul a înregistrat cea mai slabă performanță dintre monedele din Europa Centrală, având o depreciere de peste 4% în raport cu euro.

„Evoluţiile care au apărut de la finalul lunii septembrie justifică faptul că în acest mediu deciziile de politică monetară ar trebui să se îndrepte spre o pauză în reducerile de dobânzi. Pe de o parte, intensificarea conflictelor geopolitice a accelerat.

Pe de altă parte, aşteptările privind reduceri de dobânzi în SUA sunt ridicate, ceea ce afectează apetitul pentru risc în pieţele emergente”, a declarat Virag într-un interviu acordat Reuters.

Chiar dacă datele publicate joi indică faptul că, în septembrie, inflația anuală a atins ținta de 3% stabilită de Banca Națională a Ungariei, Virag avertizează că este esențial să se mențină o atitudine prudentă.