Este vorba despre Hotel Ardealul, cunoscut în trecut și sub numele de Hotelul Crucea Albă. Construit în perioada 1840-1841, a fost lăsat în paragină de autoritățile din România, iar guvernul de la Budapesta a profitat de oportunitate, achiziționând monumentul istoric.
Ministerul Culturii, condus de către Lucian Romașcanu (PSD) și Primăria Arad au refuzat să își exercite dreptul la preemțiune, adică de a cumpăra cu prioritate imobilul.
Din această cauză, Micro Vision Consult, SRL-ul care l-a deținut timp de doi ani, a vândut hotelul unei societăți comerciale din Ungaria, aflată sub controlul Guvernului de la Budapesta. Ungaria a plătit 5,8 milioane de euro pentru achiziționarea clădirii.
Multe personalități au fost cazate la Hotel Ardealul
La Hotel Ardealul au fost cazate personalități importante din România, cum ar fi George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Giga sau Adu Endre. De asemenea, în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johannes Brahms și multe alte nume mari din muzică.
„Hotel Ardealul, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, iar în camerele sale au fost cazate de-a lungul timpului mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad”, relatează publicația Special Arad.
Această informație vine după ce biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a afirmat că România „nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții”, mai menționează sursa citată.
Hotelul Dacia din Satu Mare, reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei
Și totuși, Ungaria continuă să își arate interesul pentru Transilvania. Vă amintim că Hotelul Dacia (fostul hotel „Pannónia”) din Satu Mare, considerat un simbol arhitectural al orașului din Partium, neutilizat de câteva decenii, a fost cumpărat de către Ungaria de la antreprenorul român Vasile Țânțaș.
Lucrările de reabilitare vor fi finanțate de către Guvernul de la Budapesta.
Primarul oraşului Satu Mare, Gábor Kereskényi, a declarat recent că Viktor Orbán a semnat decretul în baza căruia se va asigura suma necesară pentru reabilitarea clădirii în stil secesionist, însă, momentan, nu se cunoaște suma care va fi alocată.
Chiar dacă nu a fost ușor să obțină autorizația pentru reabilitarea hotelului, proprietarul hotelului a reușit să facă rost de actele necesare, acum fiind în așteptare numai problema finanțării.