O rețea de microbuze școlare pentru elevii maghiari din Transilvania va fi înființată și va începe să funcționeze în 11 județe, s-a anunțat la Cluj-Napoca, la sediul Fundației Școala.
Cel mai puternic anunț al conferinței de presă a fost însă cel privind cuantumul concret al subvenției majorate pentru educație. A reieșit că fiecare elev transilvănean care învață limba maghiară va primi 100.000 de forinți brut.
Guvernul de la Budapesta investește în Transilvania
Guvernul de la Budapesta va face o creștere spectaculoasă a cuantumului subvenției pentru educație. Subvenția pentru elevii din grădinițe, școli și învățământul superior din Transilvania va ajunge la 100.000 de forinți brut, a declarat presei Miklós Panyi, secretar de stat pentru strategie în cadrul Cancelariei premierului ungar.
Deși majorarea a fost deja anunțată în noiembrie 2022, când vicepremierul Zsolt Semjén a anunțat-o în cadrul unei conferințe de presă după Conferința Permanentă a Ungariei, acesta nu a menționat nicio rată specifică, ci doar faptul că sponsorizarea per elev va fi majorată de câteva ori față de cea anterioară de 22.400 HUF (aproximativ 287 de lei).
„Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maghiară”, a spus Miklós Panyi, care a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare.
Csongor Csáky, preşedintele Asociaţiei „Rákóczi”, a amintit că organizaţia contribuie prin propriile sale instrumente la menţinerea educaţiei în limba maghiară de dincolo de graniţele Ungariei, iar începând cu 2004, în Slovacia este prezentă şi cu un program de selecţie şcolară structurată.
„În ultimii ani, datorită acestui program, în Ungaria s-a format o solidaritate socială importantă”, a spus Csáky, adăugând că acest program a fost extins şi în Transilvania, cu excepţia judeţelor din Ţinutul Secuiesc.
Se lansează un program special pentru elevii maghiari
Începând cu următorul an, programul „Autobuzul școlar”, lansat anul trecut în Slovacia, va fi extins şi în Transilvania. Astfel, programul sprijinit de Guvernul Ungariei va fi implementat în 31 de localităţi în care maghiarii trăiesc în etnosporă, în colaborare cu Fundaţia pentru Şcoală din Cluj-Napoca.
Csongor Csáky a mai precizat că, în cadrul programului, în 11 judeţe transilvănene aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale.
Preşedintele asociaţiei a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că asociaţia acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane.
„Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală.