Chiar dacă în ultima perioadă Ungaria a fost pusă în repetate rânduri la zid de Bruxelles, se pare că Viktor Orban are un plan măreț. Șeful biroului de presă al executivului de la Budapesta, Bertalan Havasi anunță că premierul ungar Viktor Orban a participat miercuri la o videoconferinţă cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi cu liderul partidului italian Liga, Matteo Salvini.
Discuțiile purtate de cei trei oficiali au vizat formarea unui nou grup politic în Uniunea Europeană, a mai precizat oficialul. Totodată, familiile europene al partidelor Liga (Italia) şi Lege şi Justiţie (PiS, Polonia), respectiv Identitate şi Democraţie (ID) şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), sunt decise să continue în această săptămână discuţiile privind această cooperare, lucru care denotă că Viktor Orban a reușit să ajungă la o înțelegere cu cei doi oficiali.
De menționat este faptul că Orban, Morawiecki şi Salvini au remarcat succesul unei declaraţii publicate în iunie de 16 partide cu privire la viitorul Europei şi la protejarea statelor naţionale şi a valorilor tradiţionale. În același timp, mai multe partide şi organizaţii politice s-au arătat interesate să semneze acel document.
Cine sunt noii ”aliați” ai lui Viktor Orban
În ceea ce privește situația grupului europarlamentar Identitate şi Democraţie, acesta are 70 de membri și este al cincilea ca mărime din Parlamentul European. Președintele grupului este eurodeputatul italian Marco Zanni (Liga). La rândul său, ECR numără 63 de eurodeputaţi şi este al şaselea din Parlamentul European, iar unul dintre co-liderii săi este polonezul Ryszard Legutko (PiS), potrivit Agerpres.ro.
Amintim faptul că la jumătatea lunii martie a acestui an, Fidesz a părăsit Partidul Popular European, la doar două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar omonim. El denunța atunci adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.
În același timp, politicile naţionaliste ale lui Viktor Orban au ajuns să fie considerate mai potrivite cu cele promovate de grupuri politice mai mici din Parlamentul European, precum Conservatorii şi Reformiştii Europeni, din care fac parte eurodeputaţii PiS, sau Identitate şi Democraţie, ce include printre altele Liga şi partidul francez Adunarea Naţională.
O altă situație care trebuie aminitită este cea din vara acestui an, atunci când liderii UE l-au condamnat dur pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP.