Republica Moldova și Ucraina, la un pas de negocieri pentru UE

Comisia Europeană a declarat vineri că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit toate cerințele pentru a iniția oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, speră că discuțiile ar putea începe chiar în această lună, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Confirmăm că, din partea Comisiei, considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru extindere, Ana Pisonero.

Evaluarea Comisiei va fi supusă discuțiilor de către experți în cadrul unor grupuri de lucru, urmând să fie apoi analizată de către ambasadorii UE în cursul săptămânii următoare.

Pentru a începe negocierile, cele 27 de state membre ale UE trebuie să ajungă la un consens unanim, proces care poate dura ani de zile, prin adoptarea cadrului de negociere.

Ungaria ar putea da totul peste cap

Belgia, în calitate deținătoare a președinției rotaționale a UE până la finalul lunii iunie, se pregătește pentru conferințele interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, programate pentru 25 iunie la Luxemburg, în cazul în care există un sprijin unanim.

Cu toate acestea, un astfel de sprijin nu este sigur, deoarece Ungaria exprimă îndoieli cu privire la evaluarea Comisiei cu privire la pregătirea Kievului. Țara are relații prietenoase cu Rusia. De asemenea, amintim că aceasta a criticat candidatura Ucrainei.

În acest context, Belgia și Comisia Europeană își propun să ajungă la un acord în luna iunie, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă la 1 iulie.

De la 1 iulie, Ungaria va deține președinția CE pentru o perioadă de șase luni. Diplomații UE se așteaptă ca Budapesta să blocheze întregul proces până în 2025.

Ungaria, harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Negocierile pentru UE, un impuls moral pentru Ucraina

Inițierea discuțiilor cu Uniunea Europeană ar reprezenta un sprijin moral pentru Ucraina, mai ales în contextul în care conflictul cu Rusia a intrat în al treilea an. Forțele ruse avansează în estul regiunii Donețk și au deschis un nou front în regiunea nord-estică Harkov.

„Acum ne aşteptăm ca partenerii noştri europeni să facă următorul pas – să înceapă negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană încă din această lună”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „În fiecare zi, poporul ucrainean luptă pentru dreptul de a face parte din familia europeană în războiul împotriva agresorului rus”, a punctat el.

Kievul și Chișinăul au depus cererea de aderare la UE în săptămânile următoare invaziei ruse. Ulterior, Ucraina a primit statutul de candidat la patru luni distanță.

Guvernul ucrainean a implementat reforme radicale recomandate de UE. Aceste modificări au inclus măsuri împotriva corupției, reforme în administrația publică și îmbunătățiri în siguranța alimentară.

Republica Moldova a îndeplinit ultimele trei recomandări ale CE

Republica Moldova a îndeplinit cele trei recomandări rămase în urmă din partea CE. Următorul pas este adoptarea cadrului de negocieri.

„Astăzi, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului -, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind şi ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere şi convocarea primei Conferinţe Interguvernamentale. Le mulţumim în acest context statelor care au transmis, ieri, Preşedinţiei belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susţinerea organizării primei Conferinţe Interguvernamentale până la sfârşitul lunii iunie – Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia”, a scris Cristina Gherasimov pe Facebook.