Kelemen Hunor detonează bomba pe scena politică! Vrea modificarea Constituției. Cum ar putea fi ales președintele

Președintele UDRM, Kelemen Hunor, a oferit un interviu pentru Digi24.r0, acolo unde a precizat modalitatea prin care ar putea fi modificată Constituția României, pe fondul formării unei majorități cu PNL și PSD care ar putea asigura numărul necesari de voturi în Parlament pentru demararea acestei reforme.

Kelemen Hunor a reiterat că UDMR își dorește o republică parlamentară începând din anii 1990 și până acum.

„Noi nu suntem nici sistem prezidențial, nici republică Parlamentară. În UE sunt 17 state din 27 cu regimuri parlamentare. Marea majoritate a statelor membre din UE funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate. Poate să rămână cu aceleași atribuții, poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlamentară, poți să mergi și spre republică prezidențială. Noi din ’90 susținem republică parlamentară. Nu este o noutate. Și în 2003 am susținut această idee”, spune liderul UDMR.

Parlamentul ar trebui să aibă mai multă putere

Liderul UDMR este de părere că Parlamentul ar trebui să aibă mai multă putere și că președintele ar trebui să fie un mediator eficient.

„Eu cred că Parlamentul trebuie să aibă putere mai multă, executivul, care este controlat de Parlament și președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi (n.red numirea președintelui). Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la alegerile parlamentare, fiindcă există și o altă miză și poți să faci coaliții funcționale pentru o perioadă mult mai lungă”, a declarat acesta.

S-au purtat deja discuții cu PNL și PSD pe această temă

Kelemen Hunor a precizat că a avut o discuție cu PNL și PSD pe această temă, subliniind că există deschidere pentru modificarea Constituției.

„Nu mi s-a părut în discuțiile cu PSD și PNL că pozițiile nu pot fi apropiate”, spune acesta.

În ceea ce privește Senatul, Kelemen Hunor spune că ar  trebui să aibă alte atribuții, în timp ce senatorii ar trebui să fie aleși uninominal sau ca reprezentanți ai regiunilor.

„Senatul trebuie să fie ales pe o altă logică. Uninominal sau reprezentanții județelor/regiunilor și cu atribuții foarte diferite. În acest moment avem prima cameră sesizată, cameră decizională, dar toate proiectele de lege se plimbă prin ambele camere. Senatul trebuie să rămână cu atribuțiile legate de controlul anumitor instituții, de politica externă, de securitate, de apărare”, a declarat Kelemen.

Reforma justiției

Mai mult decât atât, liderul UDMR a mai spus că CSM ar trebui separat, unul pentru procurori și unul pentru judecători.

„În Constituție avem singura instituție descrisă – Ministerul Public, trebuie să vedem cum putem operaționaliza. Eu cred că la CSM trebuie să avem un CSM pentru judecători și un CSM pentru procurori. Sunt meserii diferite, nu sunt parteneri. Procurorul vine cu acuzarea, judecătorul are ultimul cuvânt și nu e bine să meargă împreună, am văzut câte probleme au apărut din această cauză în interiorul CSM-ului. Devin mai independenți, devin mai liberi, devin mai buni, dacă vor fi separați, sunt convins de acest lucru”, a mai declarat președintele UDMR.