Cei de la compania petrolieră MOL au finalizat o nouă fabrică de bitum-cauciuc la Zalaegerszeg, în Ungaria, după o investiţie de 10 milioane de dolari.
Ungurii devin o forță uriașă în Europa
Instalaţia, construită într-un an, are o capacitate anuală de producţie de 20.000 de tone de bitum cauciuc. Pe lângă reciclarea a 8-10% din deşeurile de anvelope menajere din Ungaria, noua fabrică va contribui la funcţionarea eficientă a platformei Zala şi la păstrarea a peste 100 de locuri de muncă.
Totodată, 3.000 de tone de resturi de cauciuc sunt utilizate anual pentru a produce bitum-cauciuc prin reciclarea a aproximativ jumătate de milion de anvelope uzate, reprezentând aproximativ 8-10% din deşeurile de anvelope menajere produse anual la nivel naţional.
Noua fabrică poate produce aproximativ 96 de tone de bitum-cauciuc pe zi, ceea ce se traduce anual în 20.000 de tone de materie primă pentru construcţia de drumuri, suficient pentru a construi 200 kilometri de şosea cu două benzi sau pentru a reface stratul superior a 600 kilometri de drum cu două benzi.
În 2012, platforma Zala a fost inaugurată şi a operat cu succes o fabrică pilot de bitum-cauciuc, cu o capacitate anuală de 5.000 de tone. Ca răspuns la cererea în creştere, MOL a început construcţia unei noi fabrici în primăvara lui 2019. Fabrica a fost finalizată în aproximativ un an, lucrările continuând în pofida pandemiei de COVID-19, cu măsurile de precauţie adecvate. Faptul că nu s-au pierdut zile de lucru în timpul implementării proiectului este o realizare importantă.
„Capacitatea de 96 de tone pe zi este suficientă pentru a satisface cererea de bitum pentru volume mai mari de lucrări de construcţii de drumuri. Mai mult, această cantitate oferă, de asemenea, posibilitatea de a explora noi oportunităţi de afaceri în ţările din împrejurimi. Având în vedere că bitumul-cauciuc stabilizat chimic este brevetat MOL, vânzarea licenţei ar putea fi o oportunitate suplimentară de utilizare, iar noua fabrică este un exemplu excelent pentru acest lucru. În ultimii 8 ani, aproximativ 150 km de secţiuni de drum au fost construite sau renovate în Ungaria folosind bitum-cauciuc, iar acum volumul poate creşte datorită capacităţii de producţie nou adăugate. Producţia de 20.000 de tone acoperă aproximativ 10-15% din cererea internă de bitum. Grupul MOL îşi propune să se impună ca lider de piaţă pe segmentul de reciclare în Europa Centrală şi de Est, în procesul de implementare a Strategiei Enter Tomorrow 2030 iar finalizarea acestei fabrici reprezintă un nou element în această direcţie”, a declarat Tibor ZsinkĂł, vicepreşedinte MOL Ungaria pentru segmentul Downstream.
Există toate condiţiile necesare pentru ca drumurile din bitum-cauciuc să devină din ce în ce mai răspândite. Este de sperat că, pe termen lung, acest lucru să ducă la îmbunătăţirea semnificativă a stării drumurilor, deoarece aderenţa excelentă a bitumului-cauciuc la agregatele minerale reduce posibilitatea de formare a gropilor, iar capacitatea sa de acoperire mai mare va avea ca rezultat o probabilitate mai mică de apariţie a denivelărilor. În zonele rezidenţiale, poate fi un considerent important pentru companiile de construcţii să utilizeze această materie primă pentru a atinge niveluri semnificativ mai mici de zgomot din trafic, reducând poluarea fonică a mediului, se menţionează în comunicatul companiei.
Din investiţia de aproximativ 10 milioane de dolari, 75% a fost furnizată de MOL din resurse proprii, iar 25% a fost finanţată prin ajutor de stat obţinut în cadrul Programului de Susţinere a Investiţiilor în Întreprinderi Mari.