Ungurii din Harghita fac de râs România în întreaga lume. Gestul care ne întoarce în timp

Scandal mare în comuna Ditrău, județul Harghita. O parte din unguri sunt nemulțumiți de locul de muncă pe care îl iau și de angajații de acolo. Astfel, astăzi are loc o ședință la primăria din comună, la care participă atât localnicii nemulțumiți, cât și proprietarii afacerii.

Este vorba despre conflictul din comuna Ditrău, județul Harghita, care a intrat într-o nouă fază.

La ședința de la primărie sunt prezenți aproximativ 300 de oameni. Revolta unei părți a localnicilor a început după ce patronul unei brutării din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Mai mulți angajați ai brutăriei s-au plâns că au fost angajați cu 4 sau 6 ore, dar au lucrat mult peste 8 ore.

„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a declarat o femeie pentru Digi24.

Alți localnici au spus că mai mulți oameni ar lucra la brutărie, dacă mediul de lucru ar fi mai bun și ar fi plătiți după munca prestată.

Muncitorii din Sri Lanka trebuie să plece!

Primarul Puskas Elemer a spus că în presă au apărut articole critice la adresa localității și a atitudinii sătenilor față de cei doi brutari din Sri Lanka.

Localnicii îi vor departe de la ei din sat pe doi muncitori din Sri Lanka, angajați brutari la o firmă locală. Preotul parohiei din comuna Ditrău, care nu a fost de acord cu cei doi străini, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, porunca cea mare a lui Isus este iubirea, iar creștinii trebuie să îi accepte și pe cei de altă religie.

Ne-am adunat astăzi aici ca să limpezim apele. Şi să vedem care e problema cu care ne confruntăm şi să aveţi cuvântul. Imediat o să vă spun şi care sunt regulile acestei întâlniri, pentru că eu am organizat această întâlnire mi-am permis să fixez şi regulile. Spuneţi ce dureri aveţi, ca să putem rezolva. Dacă nu, vom avea consecinţe. Prima regula a întâlnirii este că nu vorbim neîntrebaţi. Vă rog rapid să vă înscrieţi, spuneţi-vă numele ca să vă pot nota, şi în ordine veţi primi microfonul pentru două-trei minute. Două teme avem: conflictul dintre conducerea brutăriei şi comunitate şi desigur, a doua temă problema muncitorilor străini”, a spus primarul din Ditrău, Puskás Elemér, în deschiderea ședinței.

 

Cum a început confilictul?

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susțineau că ă le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, tot la Digi24, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranți ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei și mai mulți localnici.