Ungaria, pusă sub semnul întrebării. Institutul Robert Lansing susține într-o analiză realizată recent că NATO se confruntă cu o cerere urgentă de reformă în contextul infiltrării rusești în rândul Alianței și al îndoielilor crescânde cu privire la angajamentul statelor membre.

Instituția acuză Ungaria de sabotaj

De asemenea, instituția acuză autoritățile maghiare de sabotaj politic și geopolitic. Potrivit studiului, calitatea sa de membru al NATO ar fi devenit contraproductivă și ar reprezenta un „risc de securitate”.

„Având în vedere sabotajul politic și geopolitic al Ungariei, calitatea sa de membru al NATO a devenit contraproductivă și un risc de securitate”, este scris în analiză.

De asemenea, Institutul Robert Lansing susține că ar exista „preocupări legitime” cu privire la menținerea Ungariei ca membru al NATO.

În opinia instituției, declarațiile și acțiunile recente ale guvernului maghiar ar sugera că țara „ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5”, în cazul unui conflict militar în Europa.

„Există preocupări legitime cu privire la menținerea Ungariei ca membru al NATO. Declarațiile și acțiunile recente ale guvernului ungar sugerează că, în cazul unui conflict militar în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 din Tratatul de la Washington”, este scris în analiză.

NATO, steag, Alianta Nord Atlantica
SURSA FOTO: Unsplash

Oficiali de rang înalt din statele membre NATO și-au exprimat îngrijorarea

Potrivit institutului, oficiali de rang înalt din statele membre NATO și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la posibilitatea unui conflict armat cu Rusia.

O declarația a venit și de la ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. El susține că Bundeswehr-ul trebuie să fie pregătit de război până în 2029.

O dezvăluire a făcut și șeful Apărării din Estonia, generalul-maior Vahur Karus. El susține că liderii NATO au însărcinat Estonia cu efectuarea unor anumite pregătiri în cazul unui potențial conflict militar cu Rusia.

Potrivit institutului, astfel de declarații reflectă evaluarea Occidentului conform căreia războiul cu Rusia este un scenariu foarte probabil.

Institutul Robert Lansing promovează următoarele obiective:

  • o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice;
  • o înțelegere a afacerilor politice și diplomatice prin cercetări fiabile;
  • analize de încredere și educație inovatoare.