Viktor Orban se împotrivește aderării Ucrainei la UE

Viktor Orban a făcut noi declarații pe tema aderării la UE a Ucrainei. El sugerează că nu va simplifica procedura, din contră!

Totodată, premierul anunță că așteaptă răspunsul Uniunii cu privire la anumite „întrebări dificile”. El anunță că înainte de a le primi, nu poate lua în considerare acceptarea în UE a unei țări aflată în stare de război.

Decizia de a invita Ucraina la masa negocierilor de aderare va fi luată în decembrie 2023. Vă amintim că în 2022, țara a primit statut de candidată.

Începerea negocierilor de aderare poate fi realizată doar prin vot unanim al celor 27 de membri actuali ai UE. Drept urmare, dacă Ungaria se opune, Ucraina nu are nicio șansă.

„Nu putem evita întrebarea – la toamnă, când vom avea negocieri la Bruxelles despre viitorul Ucrainei – dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios aderarea unei ţări începând discuţiile de aderare cu o ţară aflată în război”, a declarat Viktor Orban pentru postul naţional de radio al Ungariei.

Argumentele premierului: lipsa informațiilor despre o țară aflată în stare de război

Orban susține că negocierile nu pot fi deschise deoarece este imposibil de spus în acest moment cât de mare este teritoriul Ucrainei. La fel, nu se mai pot face estimări cu privire la numărul populației țării.

„Nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, deoarece războiul este încă în desfăşurare, nu ştim cât de mare este populaţia sa, deoarece ei fug… a admite o ţară în UE fără a-i cunoaşte parametrii, acest lucru ar fi fără precedent.

Deci cred că trebuie să răspundem la întrebări foarte lungi şi dificile până când să ajungem să decidem cu adevărat începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare”, a spus Viktor Orban, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Ucrainei a oferit și el o perspectivă asupra problemei. Instituția a anunțat „că premierul ungar este îngrijorat de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.

„Am dori să informăm că Ucraina nu şi-a schimbat teritoriul în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a adăugat ministerul.

Reamintim că Ungaria este stat membru al NATO și s-a exprimat împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, Budapesta a decis să nu furnizeze armament Ucrainei, dar a primit refugiații care au fugit din zona de conflict, oferindu-le adăpost și asistență.