Ungaria a dat răspunsul după ce decizia de a extinde regimul special de vize pentru Rusia și Belarus a iritat Bruxelles-ul. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a răspuns la criticile europene.
Decizia cu care Ungaria lasă cu gura căscată Europa
Includerea cetățenilor din Rusia și Belarus în Programul Cardului Național din Ungaria nu prezintă riscuri de securitate pentru spațiul Schengen, deoarece aceștia sunt supuși unor verificări de securitate detaliate înainte de a li se permite intrarea sau șederea în Ungaria, a declarat duminică, 18 august, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, ca răspuns la criticile europene, conform agenției MTI.
Ungaria a extins regimul special de vize, anterior aplicabil lucrătorilor străini din Ucraina și Serbia, la opt țări, inclusiv Rusia și Belarus. Potrivit acestei reglementări, lucrătorii străini pot sta în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de a prelungi șederea cu câte trei ani de câte ori doresc. De asemenea, aceștia pot desfășura orice activitate profesională, dar trebuie să demonstreze că au un loc de muncă, cazare și asigurare de sănătate în Ungaria.
Totuși, integrarea cetățenilor ruși și belaruși în acest program a generat nemulțumire printre reprezentanții Comisiei Europene și alți politicieni europeni, inclusiv un grup de europarlamentari care au solicitat excluderea Ungariei din spațiul Schengen.
Ungaria este calomniată
Szijjarto a afirmat duminică pe Facebook că regretă profund faptul că colegii săi nord-europeni și baltici își continuă campania de calomnie împotriva Ungariei. El a subliniat că, în realitate, includerea cetățenilor belaruși și ruși în Programul Cardului Național nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru securitatea spațiului Schengen.
Potrivit lui Szijjarto, acești cetățeni trebuie să treacă printr-un proces riguros de verificare înainte de a fi admiși sau de a rămâne în Ungaria. În continuare, el a explicat că toate afirmațiile contrare sunt pur și simplu minciuni, propagate de colegii săi nord-europeni și baltici, care sunt influențați de o abordare pro-război.
Ministrul ungar de externe a concluzionat că aceste afirmații sunt rezultatul unei perspective distorsionate și că Ungaria rămâne angajată să asigure securitatea și integritatea spațiului Schengen.
Într-o scrisoare adresată guvernului lui Viktor Orban, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că autoritățile ungare trebuie să se asigure că „cetățenii ruși care ar putea constitui o amenințare de spionaj sau alte riscuri de securitate sunt supuși celor mai stricte verificări” înainte de a le fi eliberată o viză Schengen.