Ungaria nu va fi de acord cu propunerile care duc NATO aproape de război
Potrivit lui Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, țara sa se opune oricărei propuneri care ar putea determina NATO să se apropie de un conflict sau să devină ofensivă.
În cadrul reuniunii de miercuri și joi a miniștrilor de externe din țările membre NATO, Peter Szijjarto a spus că Alianța este defensivă.
„NATO este o alianţă defensivă. Ungaria va respinge orice propunere care ar transforma NATO într-o alianţă ofensivă, pentru că aceasta ar duce la un risc serios de escaladare”, spune el.
Războiul nu este nici al Ungariei, nici al NATO
Ministrul de externe al Ungariei a declarat că războiul este oribil și că, desigur, îl condamnă. Totuși, a subliniat că acest conflict nu este responsabilitatea Ungariei și nici a NATO.
„Războiul este oribil; fireşte, îl condamnăm. Dar să lămurim încă o dată: acesta nu este războiul nostru. Acesta nu este războiul Ungariei şi nu este nici războiul NATO”, a mai declarat ministrul de externe ungar.
Conform lui, scopul esențial al reuniunii de două zile ar trebui să fie acela de a împiedica implicarea NATO în transformarea conflictului din Ucraina într-unul direct.
Conform afirmațiilor lui Szijjarto, este necesar să se depună eforturi pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia în viitorul apropiat.
Peter Szijjarto a avertizat că există propuneri care ar încălca, fără îndoială, anumite limite care au fost stabilite până acum.
El a menționat și declarațiile recente ale unor politicieni vest-europeni cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, subliniind că Ungaria respinge orice propunere care ar putea intensifica conflictul.
„Sperăm că bunul-simţ şi dorinţa de pace şi securitate vor prevala la reuniunea din următoare două zile”, spune acesta.
Se apropie riscul unui al Treilea Război Mondial
Peter Szijjarto a avertizat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar putea fi „extrem de periculoasă”.
El a cerut aliaților să evite orice acțiuni sau declarații care ar putea crește riscul unui conflict mondial.
Declarațiile lui Szijjarto survin în urma afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron. El a declarat, în februarie, că posibilitatea trimiterii de trupe terestre occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă.
Comentariile lui Macron au generat îngrijorare. Ele au determinat o serie de reacții de respingere imediată din partea majorității aliaților NATO.
Au fost, totuși, și liderii europeni care nu au condamnat mesajul său.