Ungurii fac legea în Europa. Victorie uriașă pentru liderii de la Budapesta

Viktor Orban, Ungaria

SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Secretarul general al NATO a transmis un mesaj de ultim moment într-o conferință de presă din Ungaria. Jens Stoltenberg și premierul maghiar Viktor Orban au căzut de acord în privința ajutorului pentru Ucraina.

Mai precis, Ungaria acceptă să nu se opună prin veto ajutorului acordat de NATO Ucrainei în schimbul neparticipării Budapestei la efortul Alianței. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat acest aspect într-o conferinţă de presă comună la Budapesta.

Ungurii au obținut ce și-au dorit

Stoltenberg spune că premierul ungar Viktor Orban a acceptat decizia „clară” a acestuia de a nu participa la apărarea Alianţei împotriva războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina în schimbul angajamentului Ungariei de a nu împiedica alte ţări să susţină financiar Ucraina.

„Mă aştept ca aliaţii noştri să accepte ca NATO să joace un rol de prim-plan în coordonarea şi furnizarea unei asistenţe şi unei formări în domeniul securităţii Ucrainei. Mă aştept de asemenea ca aliaţii să se pună de acord asupra unui angajament financiar pe termen lung în vederea furnizării unei susţineri militare”, a declarat Jens Stoltenberg, conform Euronews.

De asemenea, el susține că acest lucru „va aduce previzibilitatea şi responsabilitatea de care Ucraina are nevoie”.

Potrivit explicațiilor oferite de Stoltenberg, premierul maghiar a spus „în mod clar” că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO.

Secretarul general al NATO a spus că acceptă această poziție.

Jens Stoltenberg/SURSA FOTO: Dreamstime

Viktor Orban a garantat că nu va bloca alţi aliaţi

Înaltul oficial din NATO a precizat că, în schimbul neparticipării Ungariei la efortul NATO, Viktor Orban a garantat că Ungaria „nu va bloca alţi aliaţi” prin folosirea dreptului de veto pe cer-l are împotriva unui acord încheiat în vederea unei susţineri financiare a Ucrainei.

„Premierul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permiţându-le astfel aliaţilor să meargă îaninte şi a confirmat că Ungaria va continua să-şi respecte deplin angajamentele faţă de NATO”, a mai spus el.

Amintim că alianţa militară a celor 32 de membri ia toate deciziile prin consens, lucru care îi conferă fiecărui membru un drept de veto.

Viktor Orban a anunţat că 1.300 de militari ungari participă la operațiuni NATO. Totodată, el a spus că Ungaria a dat curs aşteptărilor Alianţei prin alocarea a 2% din PIB bugetului naţional militar.

Potrivit sursei menționate, alegerile europene din weekend au consolidat „mandatul” Guvernului ungar de a ”nu participa la un război” în afara unei zone de operaţiuni NATO.