Uniunea Europeană nu a luat nicio decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, a anunțat Ungaria, deși presiunile pentru aderarea Kievului la blocul european sunt mari.
Ungaria anunță că Ucraina mai așteaptă
La reuniunea de marți a miniștrilor de specialitate din UE nu s-a luat nicio decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina a anunțat ministrul afacerilor externe din Ungaria, Péter Szijjártó, potrivit MTI.
Conform lui Szijarto, punctul principal de pe ordinea de zi a fost pachetul de extindere al Comisiei Europene. În acest context, principalul obiectiv al instituțiilor de la Bruxelles a fost acela de a ajunge la o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina.
Contrar presiunilor exercitate, acest lucru nu s-a întâmplat. În loc de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Consiliul a luat doar act de evaluarea Comisiei Europene. Decizia finală va fi prezentată la summitul Uniunii Europene din această săptămână, a declarat ministrul ungar de externe.
Ministrul a subliniat că poziția Ungariei privind Ucraina nu reprezintă o „poziție tactică”. Iar aici nu există loc pentru negocieri. Guvernul ungar consideră că Uniunea Europeană nu este pregătită să demareze un proces de aderare bine structurat și cu beneficii reciproce. Avertizarea lui Szijjártó indică faptul că această poziție este fermă și nu suferă modificări în viitorul apropiat.
Ministrul a subliniat că Guvernul ungar a reușit să elimine perspectiva unor acțiuni împotriva sârbilor. Amenințarea de înghețare a fondurilor comunitare pentru Republika Srpska din Bosnia și puncte care ar fi făcut imposibil procesul de negociere cu Macedonia de Nord.
Negocierile cu alte state nu au început
Péter Szijjártó și-a exprimat regretul față de faptul că în ultimii 10 ani niciun stat nou nu a aderat la Comunitatea Europeană. Și că de 6 ani nu s-a închis niciun capitol de negociere cu nicio țară candidată. Iar un capitol nou a fost deschis abia acum doi ani.
Macedonia de Nord este candidată din anul 2005. Iar Albania din anul 2014. Însă negocierile reale nu au început încă. Muntenegru este țară candidată din anul 2010, cu ultimul capitol de aderare închis acum 6 ani. Iar Serbia este candidată din anul 2012, fără progrese semnificative, a subliniat șeful diplomației ungare.
„Nu s-au făcut progrese pentru că întotdeauna a existat un stat membru sau au existat întotdeauna state membre care au ridicat diferite obiecţii, au blocat procesul sau au considerat că nu ar fi fost corect să existe un progres”, a explicat Péter Szijjártó.
„Şi, în mod interesant, pe aceste state membre care în ultimii 18 ani, pe ici, pe colo, au băgat continuu beţe în roate, nimeni nu le-a acuzat că ar fi prietenele Rusiei sau pro-Putin, nimeni nu a spus că sunt propagandiste ale Kremlinului, nimeni nu a spus că se află de partea greşită a istoriei”, a mai adăugat ministrul ungar.
Oficialul ungar a subliniat că, având în vedere că statele membre au avut dreptul să-și exprime propriile poziții privind extinderea, chiar împotriva voinței majorității, Ungaria are, de asemenea, dreptul să adopte o abordare rațională față de Ucraina. Aceasta ține cont în ansamblu de interesele Uniunii Europene, chiar dacă aceasta nu coincizează cu „gusturile” Bruxelles-ului sau cu opinia majorității statelor membre.