Guvernul Ungariei, sub conducerea lui Viktor Orbán, controlează masiv media, influențând opinia publică și generând o realitate falsă. Acest control se extinde în țările vecine cu minorități de vorbitori de limba maghiară, având impact inclusiv asupra Ucrainei.
Viktor Orbán deține controlul mass-media din Ungaria
Sub actuala conducere a lui Viktor Orbán, Ungaria s-a îndepărtat de standardele democrației, aspect semnalat de organizațiile europene.
O nouă cercetare, realizată de Centrul analitic independent maghiar Capital Politic, cu sprijinul American National Endowment for Democracy (NED), arată că guvernul controlează masiv spațiul media, influențând opinia publică și creând o realitate falsă.
Acest fenomen se extinde și în țările vecine cu minorități de vorbitori de limba maghiară, afectând și Ucraina.
Conform studiului, guvernul lui Viktor Orbán a obținut controlul a 80% din mass-media din Ungaria prin intermediul instrumentelor legale de piață. Monopolul media este coordonat personal de șeful de cabinet al lui Orban, Antal Rohan, care inițiază campanii masive permanente în mass-media ungară.
Deosebirea de alte regimuri dictatoriale constă în faptul că mașina de propagandă nu se limitează la falsuri pro-guvernamentale, ci creează și linii de diviziune, alimentând dușmănii și prezentându-l pe Orbán drept apărător al majorității maghiarilor.
Acest lucru se reflectă în dezinformarea pro-rusă, care domină spațiul informațional maghiar, împrumutând narațiuni antioccidentale și antiucrainene fără implicarea directă a Rusiei, scrie Adevărul.
Care sunt principalele mesaje transmise?
Studiul identifică patru tipuri principale de narațiuni de dezinformare, dintre care cea mai răspândită vizează războiul ruso-ucrainean, cu 40% din eșantion. Alte narațiuni includ atacurile anti-migrație (29%) și discursul „anti-gen” împotriva drepturilor persoanelor LGBT (19%).
Lista principalelor mesaje transmise maghiarilor:
- Occidentul este responsabil pentru război, încălcând „sfera de interese” a Rusiei;
- Occidentul înarmează Ucraina și provoacă o criză economică gravă, „respinge pacea” și impune sancțiuni împotriva Federației Ruse;
- în contrast, rușii întruchipează normalitatea, apărând așa-numitele „valori tradiționale”, în timp ce Occidentul „căută să diversifice familiile”;
- Occidentul se confruntă cu o criză de identitate și, de asemenea, efectuează „schimb de populație” prin acceptarea de migranți străini.
În ciuda aparențelor, controlul asupra mass-mediei nu se limitează la Ungaria, ci se extinde în țările vecine, inclusiv Ucraina. Guvernul maghiar alocă resurse pentru consolidarea regimului minorităților maghiare din țările învecinate, asigurându-și controlul asupra mass-mediei de limbă maghiară în aceste regiuni.
Dezinformarea pro-rusă este răspândită sub forma unui „bombardament masiv” în toate mijloacele de informare în masă din țările învecinate, inclusiv Ucraina. Aceasta creează o realitate falsă, influențând opinia publică și consolidând puterea regimului lui Viktor Orbán.