Ungaria dorește relații strategice bune cu România
Ungaria, prin vocea ministrului său de Externe, Péter Szijjártó, a făcut joi, 7 septembrie, un anunț în care îndeamnă la îmbunătățirea relației dintre cele două țări. Potrivit lui, acesta ar fi cel mai bun lucru pentru comunitatea maghiară din Transilvania.
Ministrul ungar Péter Szijjártó a precizat într-o conferință de presă de la Budapesta că diplomația ungară trebuie să mențină relații cât mai bune cu toate țările vecine. Asta ar fi cel mai bun lucru pentru comunitatea maghiară din afara Ungariei – în acest sens a oferit exemplu relațiilor bune dintre România și Ungaria.
În acest context, ministrul a menționat că Ungaria va plasa în centrul politicii sale externe politica națională. Executivul ungar dorește să îmbunătățească situația comunităților de maghiari de dincolo de granițe.
Potrivit lui, aceste comunități sunt verigi de legătură şi resurse. Din nou, pentru ilustrarea acestei idei a oferit exemplul maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc.
La aceeași conferință de presă a participat și preşedintele UDMR, Hunor Kelemen. Ministrul a profitat de ocazie pentru a lăuda performanţa UDMR în această direcție. Opinia oficialului este că implicarea UDMR în viaţa politică românească a contribuit semnificativ la dezvoltarea cooperării dintre România și Ungaria.
Interesul strategic al Ungariei este cooperarea
Péter Szijjártó este de părere că o cooperare bună între țări se traduce printr-o viață mai bună pentru maghiarii din România.
„Aceasta este şi interesul strategic al Ungariei, deoarece cu cât este mai bună cooperarea româno-ungară, cu atât mai bine este pentru maghiarii din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc”, a spus ministrul, potrivit unui comunicat de presă.
El dorește ca această cooperare să se bazeze pe respect reciproc și să servească interese reciproce. Cu această ocazie a anunțat o perioadă importantă din punct de vedere al construcțiilor comune. Este vorba despre două noi legături pe autostradă, finalizate până în 2025, respectiv 2030. Cele două țări au încheiat săptămâna trecută un acord pentru consturirea a două noi punte de trecere a frontierei.
„Este important pentru noi ca frontiera să ne lege, nu să ne despartă. Iar măsura în care vom fi legaţi va depinde, din păcate, în mare parte de o decizie a Uniunii Europene. Cele 12 puncte de trecere a frontierei actuale ar putea deveni dintr-o dată 22, dacă România ar putea în sfârşit să adere la spaţiul Schengen”, a precizat el.
Bunăstarea şi securitatea comunităţii maghiare din Transilvania sunt cele mai importante, spune Hunor Kelemen
Hunor Kelemen a subliniat, de asemenea, importanța îmbunătățirii condițiilor de viață ale maghiarilor din România pentru a stopa declinul comunității. El a menționat că pentru acest lucru este necesară stabilirea unor relații bune și o cooperare pragmatică între cele două state.
„Nu trebuie să avem un consens total (…) cel mai important lucru este ca cele două state să găsească puncte comune, iar acestea sunt foarte multe”, a subliniat el.
Hunor a precizat că cele mai importante aspecte sunt cele legate de bunăstarea şi securitatea comunităţii maghiare din România.
„Bineînţeles, aspectul cel mai important este bunăstarea şi securitatea comunităţii maghiare din Transilvania. Guvernul ungar a ajutat foarte mult în această privinţă în ultimii ani, în ultimul deceniu, deoarece a avut loc o schimbare de paradigmă care a dat un nou curs politicii naţionale”, a precizat preşedintele UDMR, potrivit news.ro.