Viktor Orbán, cadou politic lui Trump
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se pregătește să ofere un cadou politic semnificativ fostului președinte american, Donald Trump, prin încercarea de a bloca sprijinul financiar destinat Ucrainei.
Dacă republicanul va reuși să obțină un nou mandat la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie, Donald Trump ar putea evita să aprobe un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, destinat să sprijine țara în contextul conflictului, conform celor raportate de Politico.
Orbán a găsit o soluție prin care să-l sprijine pe Trump să evite un împrumut de 50 de miliarde de dolari, oferit Ucrainei de către Statele Unite, Uniunea Europeană și liderii G7 pentru a-i susține eforturile de apărare împotriva Rusiei, în eventualitatea în care candidatul republican ar câștiga alegerile din noiembrie, scrie Politico.
Prin această strategie, Donald Trump va putea să le comunice alegătorilor săi republicani că nu va mai direcționa fonduri către Ucraina, asigurându-i totodată că împrumutul va fi acoperit complet.
Aceasta se va face prin utilizarea profitului obținut din cele peste 250 de miliarde de dolari reprezentând activele rusești înghețate în statele occidentale, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022.
Ucraina are nevoie de bani de la aliați
Ucraina are nevoie disperată de sprijin financiar suplimentar din partea aliaților occidentali pentru a-și asigura funcționarea statului și a se pregăti pentru provocările viitoare, în condițiile în care Rusia continuă să atace infrastructura energetică a unei țări deja grav afectate de război.
Intervenția lui Orbán face ca implicarea substanțială a SUA să fie puțin probabilă, ceea ce ar putea duce la creșterea costurilor pentru statele europene, inclusiv Ungaria.
Totuși, pentru prim-ministrul ungar, acesta este un sacrificiu minor, având în vedere că îi poate oferi sprijin lui Donald Trump, prietenul său de peste ocean.
Orbán nu se lasă înduplecat
Ceea ce pare a fi o problemă tehnică este o considerație critică pentru Washington – și ar putea fi suficient pentru a rupe unitatea transatlantică privind sprijinul acordat Ucrainei, cel puțin pe plan financiar.
În timp ce Orbán amenință să își folosească dreptul de veto la Bruxelles, SUA au semnalat că iau în considerare participarea la împrumut – deși cu o sumă semnificativ mai mică – chiar dacă UE nu își poate prelungi perioada de sancțiuni, au declarat un al treilea diplomat UE și un oficial al Comisiei Europene.
Una dintre opțiuni presupune ca Washingtonul să contribuie cu 5 miliarde de dolari, ceea ce echivalează aproximativ cu valoarea activelor rusești pe care le deține pe plan intern – și ar lăsa totuși Europa să suporte cea mai mare parte a facturii.
Oficialul Comisiei consideră că SUA nu doresc să ajungă „cu mâna goală” la o reuniune a miniștrilor de finanțe din G7, care va avea loc la Washington la sfârșitul lunii octombrie și în cadrul căreia se vor decide probabil detaliile împrumutului de 50 de miliarde de dolari.