20 de parlamentari ai UDMR au înaintat un proiect de lege care ar veni în ajutorul familiilor din România. Iniţiatorii s-au gândit în mod special şi la familiile mari, cele cu cel puţin 3 copii, care ar urma să primească o serie de ajutoare speciale din partea statului, dacă proiectul va fi adoptat.
„UDMR a înregistrat, la Camera Deputaţilor, un pachet legislativ pentru susţinerea familiilor mari. Propunerile sunt prima parte a unui pachet complex de legi concepute să vină în sprijinul părinţilor şi al copiilor, pe patru domenii. Propunerile au fost elaborate de către deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. Propunerile pot intra în vigoare după un vot favorabil în Parlament”, informează formaţiunea maghiară.
Două noi tipuri de tichete
Proiectul parlamentarilor UDMR ar urma să introducă două noi tipuri de tichete: tichetele trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior. Familiile ar beneficia, o singură dată la naşterea fiecărui copil, de trusoul pentru nou-născuţi, în valoare de maxim 1.500 de lei. Sprijinul va putea fi folosit exclusiv pentru achiziţionarea produselor de îngrijire primară şi îmbrăcăminte pentru nou-născuţi. Tichetele junior nu pot depăşi suma de 250 de lei lunar sau suma de 700 de lei ocazional şi vor putea fi folosite de către părinţi pentru achitarea serviciilor educaţionale destinate copiilor, a taberelor şcolare sau pentru achiziţionarea manualelor, scrie rfi.ro.
Mai multe zile libere pe an şi ajutor pentru o maşină de familie
Proiectul de lege vine şi în sprijinul familiilor cu cel puţin 3 copii. Dacă acestea vor să îşi achiziţioneze un autoturism cu cel puţin 7 locuri, statul ar urma să le acorde un ajutor de cel mult 35.000 de lei. Acest program ar urma să demareze de la 1 iulie 2020.
O altă măsură care ar putea fi introdusă prevede posibilitatea solicitării a cel mult 5 zile libere pe an, pentru ca un părinte să-şi poată duce copilul la consultaţii medicale. În prezent, legea prevede o singură zi liberă în astfel de cazuri. În plus, unul dintre bunici ar putea beneficia de concediul pentru creşterea nepotului, cu condiţia să nu fie deja pensionar, şi în cazul în care părintele revine la locul de muncă înainte de trecerea celor doi ani de concediu pentru creşterea copilului.