Guvernul maghiar ia atitudine și decide că marii producători de nisip, pietriş şi ciment din întreaga țară vor trebui să plătească o taxă de 90% pe profiturile obținute din vânzările peste preţurile stabilite de guvern potrivit Bloomberg.
Federaţia Naţională a Contractorilor Ungari din Construcţii menționează că noua taxă nu este una întâmplătoare și face parte din eforturile guvernului de a opri creşterea puternică a preţurilor la materialele de construcţii.
Mai exact, preţul cimentului, de exemplu, a crescut cu 16% în perioada ianuarie-mai, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Contractorilor Ungari din Construcţii.
În ceea ce privește noile prețuri, Guvernul de la Budapesta a decis un preț de 700 de forinți, echivalentul a 2,3 dolari pentru tona de nisip, 900 de forinți, adică echivalentul a 3 dolari/tonă la pietriș, 700 de forinți, adică 2,3 dolari/tonă la balast și 20.000 de forinți, echivalentul a 66 de dolari/tonă pentru ciment.
Taxă suplimentară de 90% în Ungaria
De menționat este faptul că, taxa suplimentară de 90% se va aplica la prețurile care depășesc acest prag. În același timp, sursa citată mai percizează că taxa se adresează celor mai mari 11 companii din sector, care au înregistrat în 2020 un profit de 28%, cu mult peste restul firmelor din domeniu.
Noua taxă a intrat deja în vigoare de la data de 9 iulie, mai arată Bloomerg.
Laszlo Koji, preşedintele Sindicatului Naţional al Antreprenorilor din Construcţii (EVOSZ) a abordat acest subiect. El susține că majoritatea companiilor de construcţii vor obţine un profit maxim de o cifră în acest an, astfel că raţiunea ultimei decizii ar fi de a elimina disproporţiile semnificative.
Amintim faptul că înainte de intrarea în vigoare a măsurii, guvernul Ungariei ordonase raportarea obligatorie a exporturilor de materiale de construcţii considerate „strategice“. Nerespectarea obligaţiei de raportare poate duce la confiscarea materialelor de construcţii şi amenzi.
În urma acestei măsuri, Mapei Kft., un producător de auxiliare pentru construcţii, a anunţat că îşi va reduce exporturile pentru a satisface nevoile interne, iar ulterior o altă companie a anunţat că se va concentra exclusiv pe piaţa maghiară, atenuând astfel problemele legate de aprovizionare şi creşterea preţurilor materiilor prime, scrie Porfolio.
În același timp, premierul Viktor Orban a anunţat că restricţionarea exporturilor unor materiale de construcţii va fi introdusă din toamnă, după ce măsura va fi fost aprobată de către autorităţile de la Bruxelles.